aantal 8 |
dessert, nagerecht, zoet |
familietijd, feestdagen, feestelijk, kerst, lente, pasen, voorjaar, weekend |
frans, nederlands |
Begin in ieder geval een paar dagen van te voren met dit recept.
kooktijd40 minutesminutes
oven35 minutesminutes
totale tijd1 hourhour15 minutesminutes
Kookgerei
6-8 ramequins van 150 ml inhoud, ingevet, met poedersuiker bestrooid
ovenschaal waarin ramequins passen.
ingrediënten
1steranijs
1kaneelstokje
stukjesinaasappelschil,zonder wit, in dunne reepjes
350mlwodka
250gsuiker + 20 g om te bestrooien
8eieren, waarvan je 8 dooiers gebruikt en 4 eiwitten
boter,om in te vetten
crème fraîche voor erbij
instructies
Laat de steranijs, het kaneelstokje en de sinaasappelschil een paar dagen in de wodka trekken. Zeef de wodka en bewaar de sinaasappelschilletjes.
Klop de eieren met 125 g van de suiker romig, lobbig en glad in een glazen of metalen kom of bekken. Zet de kom op een pan met een laag kokend water, zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt, en klop het ei-suikermengsel terwijl je langzaam de wodka toevoegt. Blijf, wel 15 min., kloppen tot het mengsel dik en gebonden is, de temperatuur is dan 85°C (gebruik evt. een kookthermometer).
Zet de kom daarna in een laag ijskoud water en blijf roeren tot de advocaat afgekoeld en mooi dik is.
Verwarm de oven voor op 175°C. Klop de eiwitten stijf in een vetvrije kom met de rest van de suiker. Spatel het eiwit voorzichtig door de advocaat. Vet de vormpjes in met boter en bestrooi met nog wat suiker.
Schep het mengsel in de vormpjes en zet ze in een grote ovenschaal. Giet zoveel kokend water in de ovenschaal dat het bij de vormpjes tot ½ of ¾ rijkt. Bak de soufflétjes in 30-35 min. gaar.
Garneer ze met sinaasappelschilletjes en serveer ze warm met een schep crème fraîche.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
RECEPT: MERIJN TOL | FOTOGRAFIE: ERIC VAN LOKVEN | STYLING: CYN FERDINANDUS | BEREIDING: JACQUELINE PIETROWSKI.