Pudding betekent toetje in het Engels. En dat kan van alles zijn, van warme pudding uit de oven tot ijs of een stukje taart of cake.
voorbereiding20 minutesminutes
kooktijd1 hourhour35 minutesminutes
afkoelen en rusten35 minutesminutes
totale tijd2 hourshours30 minutesminutes
ingrediënten
200gwitte chocolade,in stukjes
185gzelfrijzend bakmeel,gezeefd
150gfijne kristalsuiker
rasp van 1biocitroen
200mlmelk
70gboter,gesmolten
1ei
125gverse frambozen
60ggeroosterde macadamianoten,grof gehakt
gevriesdroogde frambozen,om te garneren
ronde ovenschaal van 23 cm Ø en 5 cm diep,ingevet, diepe braadslee waar de ovenschaal in past
custard
385mlslagroom
2eidooiers
1tlvanillepasta,potje of ½ tl vanillepoeder
40gfijne kristalsuiker
instructies
Laat eerst de witte chocolade karamelliseren.
Verwarm de oven voor op 140°C. Vet een grote bakplaat in en leg er een vel bakpapier op. Strooi de stukjes witte chocolade over de bakplaat en laat in de oven in 6-8 min. smelten en licht uitlopen. Strijk de zachte chocolade op de bakplaat uit tot een egale laag. Laat de chocolade in 20-25 min. karamelliseren in de oven, check om de 5 min., roer om en spreid weer uit. Neem de bakplaat uit de oven als de chocolade een licht theekleur heeft. Laat helemaal afkoelen op een bakplaat. Verbrokkel de gekaramelliseerde chocolade.
Doe intussen de room voor de custard in een steelpan en verwarm hem op matig vuur tot het kookpunt. Klop intussen in een kom de eidooiers met de vanille en suiker goed door elkaar. Voeg al kloppend de hete room toe aan het eidooiermengsel. Verhoog de oventemperatuur tot 180°C. Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel met de kristalsuiker en de citroenrasp. Klop in een grote kom de melk, gesmolten boter en het ei door elkaar. Doe het meelmengsel bij het eimengsel en meng alles rustig. Spatel 50 g van de verbrokkelde, gekaramelliseerde chocolade en de verse frambozen erdoor.
Schenk de custard in de ovenschaal. Schep het frambozenbeslag voorzichtig in het midden. Spreid het beslag met een kleine spatel uit over de custard, die zal dan omhoog komen. Zet de ovenschaal in een diepe braadslee en schenk er zoveel kokendheet water bij dat dit tot driekwart van de zijkanten van de ovenschaal komt. Bak in 40-45 min. gaar. Test: een in het midden gestoken satéprikker moet er schoon uitkomen.
Neem uit de oven en laat op een rooster 5 min. rusten. Strooi de rest van de verbrokkelde, gekaramelliseerde chocolade, de gehakte macadamianoten en gevriesdroogde frambozen erover en serveer.
Voedingswaarde:
calorieën: 851kcal
|
eiwit: 11g
|
vet: 54g
|
koolhydraten: 79g
auteur: delicious.
RECEPT: DOMINIC SMITH | FOTOGRAFIE: BEN DEARNLEY | STYLING: KIRSTEN JENKINS.