Poutine is typisch Canadees streetfood van krokant gebakken friet, saus en kaas. Het betekent letterlijk ‘een zooitje’.
kooktijd1 hourhour
wachten4 hourshours
totale tijd5 hourshours
ingrediënten
1kgfrietaardappelsiets kruimig, geschild
80gboter,in blokjes
1ui,in dunne ringen
2tenenknoflook,fijngesneden
3takjes tijm + extra om mee te bestrooien 2 el bloem
500mlrunderbouillon
250mlkippenbouillon
1tlciderazijn
plantaardige olie om in te frituren
200gmozzarella,in stukjes gescheurd of geraspt
100gcottage cheese
instructies
Begin 4 uur van tevoren aan dit recept.
Snijd de aardappels in frieten van ruim 1 cm dik. Leg ze in een grote kom met koud water en laat ze 2-3 uur weken. Laat ze goed uitlekken. Spreid ze naast elkaar uit op een schone theedoek opeen bakplaat en laat ze 1 uur drogen.
Smelt intussen de boter in een grote steelpan met dikke bodem op matig tot hoog vuur en bak hierin de uienringen, knoflook en tijm 6-8 min. tot ze een beetje kleuren. Strooi de bloem over de uien en schep ze 2-3 min. om tot ze goudgeel zijn. Voeg al roerend scheutje voor scheutje beide bouillonsoorten toe en roer de saus na elk scheutje glad. Breng de saus aan de kook en roer 3-4 min. zodat hij zijn bloemsmaakverliest. Breng op smaak met azijn, zout en peper. Zeef de saus en verhit op het vuur tot de saus bijna kookt. Houd de saus warm op laag vuur.
Schenk een grote, wijde (frituur)pan voor de helft vol met olie en verhit die tot 150°C. Frituur de friet in porties 6-8 min. tot ze lichtbruin kleuren. Schep ze met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.
Verhit de olie nu tot 180°C. Frituur de frieten in porties 3-4 min. tot ze goudbruin en knapperig zijn. Schep ze met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Schep de friet op de borden, bestrooi met zout naar smaak en verdeel de mozzarella, cottage cheese en de helft van de saus erover. Schep de friet hiermee om. Serveer warm en geef de rest van de saus erbij.
Voedingswaarde:
calorieën: 869kcal
|
eiwit: 19g
|
vet: 63g
|
koolhydraten: 55g
auteur: delicious.
RECEPTEN: EMMA KNOWLES | FOTOGRAFIE: MARK ROPER | STYLING: DAVID MORGAN.