Als ontbijt, lunch, snack of bijgerecht... niks zo onweerstaanbaar als focaccia. Pure verwennerij, makkelijk en snel te maken en ook nog eens vega.
kooktijd20 minutesminutes
rusten / rijzen / oven1 hourhour30 minutesminutes
totale tijd1 hourhour50 minutesminutes
Kookgerei
ook nodig: bakvorm van 23x32 cm en 3 cm diep
ingrediënten
7ggedroogde gist(1 zakje)
2tlfijne kristalsuiker
300mllauwwarme melk
400gbloem voor brood
3elextra vergine olijfolie
2kleinebloemige aardappels, in dunne schijfjes geschaafd (op de mandoline)
knoflook)-olie,om erover te sprenkelen
1tak rozemarijn,naaldjes gerist + extra voor erover
instructies
Roer de gist, suiker en lauwwarme melk door elkaar in een maatbeker. Laat op een warme plek 15-20 min. rusten tot het mengsel begint te schuimen.
Doe de bloem met 1 tl fijn zeezout in de mengkom van een tafelmixer met deeghaak. Laat de motor op lage snelheid draaien en voeg daarbij geleidelijk het gist-melkmengsel en de olijfolie toe. Kneed dit tot een licht plakkerig deeg. Je kunt dit natuurlijk ook met de hand doen. Bestuif je handen met bloem, vorm een bal van het deeg en leg die in een licht ingevette kom. Laat hem afgedekt met een theedoek op een warme plek in ± 30 min. rijzen tot het dubbele volume.
Verwarm de oven voor op 240°C.
Vet de bodem en zijkanten van de bak- vorm in en bekleed met bakpapier. Druk het deeg tegen de bodem van de bakvorm en laat afgedekt weer ± 30 min. rijzen. Verdeel de aardappelschijfjes enigszins overlappend erop. Besprenkel met (knoflook)-olie en bestrooi met zout, peper en rozemarijn. Bak goudbruin in 15-18 min. Strooi er nog wat rozemarijn over en serveer direct.
Voedingswaarde:
calorieën: 427kcal
|
eiwit: 13g
|
vet: 12g
|
koolhydraten: 65g
auteur: delicious.
RECEPTEN, BEREIDING: DOMINIC SMITH | FOTOGRAFIE: JEREMY SIMONS | STYLING: KIRSTEN JENKINS.