aantal 4 |
hapje, ontbijtgerecht |
|
turks |
vegetarisch
Katmer is een heerlijk zoete Turkse pannenkoek van krokant gebakken filodeeg met pistachenoten, suiker en room of ricotta. Wij zouden het eerder als dessert eten, maar in Turkije is dit het ontbijt.
kooktijd40 minutesminutes
totale tijd40 minutesminutes
ingrediënten
75gpistachenoten
75gfijne kristalsuiker
125mlslagroom
120gricotta
8filodeegvellen*
80gghee,gesmolten
instructies
Hak de pistaches in een kleine keukenmachine tot kruimels. Houd 20 g van de pistachekruimels apart en meng in een kom 55 g pistachekruimels met de suiker.
Meng de slagroom en ricotta en verdeel het mengsel in 4 porties.
Leg een filodeegvel met een lange kant naar je toe op een schoon werkvlak. Kwast in met ghee en leg er een ander deegvel op. Verdeel met een theelepel een kwart van de vulling over het midden van het deeg en maak een vierkant van 15x15 cm van de vulling. Bestrooi met wat pistachesuiker. Kwast de randen in met ghee en klap ze over de vulling, zodat je een vierkant, afgesloten pakketje krijgt. Maak met de rest van de ingrediënten nog 3 pakketjes.
Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur, kwast een pakketje in met ghee en bak het met de naden omlaag 1-2 min. Keer het en bak de andere kant in ± 1 min. goudbruin. Snijd in driehoekjes. Bak zo ook de overige pakketjes. Bestrooi met pistachekruimels en serveer.
Voedingswaarde:
calorieën: 626kcal
|
eiwit: 9g
|
vet: 52g
|
koolhydraten: 30g
auteur: delicious.
*Er zijn verschillende merken filodeeg te koop. Veel supermarkten verkopen diepvriespakjes van ± 225 g (10 vellen van ± 20x25 cm). In mediterrane supermarkten ligt filodeeg in het koelvak en zijn de vellen ± 40x50 cm (15-20 vellen, ± 450 g). Ze zijn opgerold in een langwerpige verpakking.
RECEPTEN, STYLING: KIRSTEN JENKINS | FOTOGRAFIE: CHRIS COURT.