aantal 4 |
hoofdgerecht |
|
cambodja |
glutenvrij, lactosevrij
De keuken van Cambodja is nog onbekend maar heel spannend. Het is een fantastische mix van invloeden uit China, Vietnam en Frankrijk en ook uit Thailand en India. Met verse Thaise basilicum, citrusfruit en friszure tamarinde laat je dit gerecht van je bord af spatten.Maak nog meer gerechten met noedels!
kooktijd40 minutesminutes
totale tijd40 minutesminutes
ingrediënten
khmer-currypasta
4stengels citroengras,alleen de dikke zachte kern, grof gestampt in vijzel
4cmkurkumawortelgeschild, in plakjes
4tenenknoflook,fijngesneden
2blaadjesjeruk purut*kaffir limoenblaadjes, in stukjes
rasp van 1 jeruk purut*kaffir limoen of limoen
3cmverse laoswortel*galangal, geschild, in dunne plakjes
1rode chilipeperfijngesneden + extra peperringetjes om te garneren
3eltamarindepasta*
1rodeAziatische sjalot, in dunne ringen 1 teen knoflook, fijngeraspt
Doe het citroengras, de kurkuma, knoflook, jeruk purut (blad en -rasp), laos, chilipeper met 4 el water in de keukenmachine en pureer tot de khmer-currypasta (bewaar afgedekt 1 week in de koelkast of vries in).
Breng de tamarindepasta met 250 ml water aan de kook. Draai het vuur laag en voeg de sjalot, knoflook en 1 el palmsuiker toe. Verwarm ± 3 min. onder af en toe roeren tot de suiker is opgelost.
Verhit 1 el zonnebloemolie in een steelpan met dikke bodem op matig tot hoog vuur. Voeg de khmer-pasta toe en roer ± 4 min. tot hij donkerder kleurt en de aroma’s vrijkomen. Zet het vuur hoog en voeg de vis en 600 ml water toe. Breng aan de kook, draai het vuur laag en pocheer de vis 4-5 min. ; schud de pan af en toe.
Schep de helft van de vis uit de pan en wrijf samen met de garnalenpasta fijn in de vijzel. Voeg het vismengsel weer toe aan de currybouillon. Voeg ook de kokosmelk, laatste el palmsuiker en wat zout toe. Schep om en warm nog ± 3 min.
Bereid de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verdeel over 4 kommen. Schep de hete viscurry erop en garneer met daikon, kousenband, kom- kommer en kruiden. Schep de tamarindesaus in een kom. Bestrooi de curry met de pinda’s en geef de tamarindesaus erbij. Garneer met peperringetjes en limoen.
Voedingswaarde:
calorieën: 578kcal
|
eiwit: 32g
|
vet: 23g
|
koolhydraten: 59g
auteur: delicious.
RECEPTEN, BEREIDING: CHRISTINE MANFIELD | STYLING: KIRSTEN JENKINS | FOTOGRAFIE: LOUISE TEN HAVE, BRETT STEVENS (GERECHTEN).