aantal 4 |
hoofdgerecht |
|
marokkaans |
vegan, vegetarisch
In de oven karamelliseer je wortels samen met ui, knoflook en harissa als basis voor deze dikke, zoet-pittige soep. Je maakt de soep af met verse kruiden en vegan yoghurt voor een fris accent.
kooktijd25 minutesminutes
oven50 minutesminutes
totale tijd1 hourhour15 minutesminutes
ingrediënten
1bol knoflook,teentjes losgehaald maar niet gepeld
1kgwortels,in 2 cm-stukken
1grote ui,in partjes
3elharissa + extra voor erbij
± 7 el extra vergine olijfolie
200gcouscous
1 ¾lgroentebouillon
3elras el hanout
55gblanke rozijnen, grof gesneden
45gamandelschaafsel,geroosterd
15gmuntblaadjes,in stukjes gescheurd + extra om erover te strooien
15gkorianderblaadjes,fijngesneden + extra om erover te strooien
citroensap,naar smaak
granaatappelmelasse,om erover te sprenkelen
240gplantaardige yoghurt Griekse stijl,voor erbij
instructies
Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier.
Schep in een kom de knoflooktenen en de stukken wortel en ui om met de harissa, 4 el van de olie en wat zout en peper. Verdeel ze over de bakplaat en rooster ze afgedekt met aluminium- folie 45-50 min. tot ze gaar zijn en licht karamelliseren. Laat iets afkoelen.
Doe intussen de couscous in een kleine kom. Breng 250 ml van de bouillon aan de kook in een kleine steelpan. Klop 2 tl van de ras el hanout erdoor en schenk over de couscous. Laat de couscous afgedekt ± 10 min. wellen. Schep luchtig om met een vork. Voeg de rozijnen, het amandelschaafsel, de kruiden, het citroensap en 3 el olie toe.
Druk de geroosterde knoflook uit de vliesjes. Pureer de geroosterde groenten met de knoflook, het vocht op de bakplaat en de rest van de bouillon en ras el hanout.
Verwarm de soep in een grote pan op halfhoog vuur. Breng op smaak met wat citroensap, zout en peper toe.
Strooi vlak voor serveren nog wat munt en koriander over de soep. Geef de couscous, granaatappelmelasse en yoghurt erbij.
Voedingswaarde:
calorieën: 681kcal
|
eiwit: 16g
|
vet: 32g
|
koolhydraten: 75g
auteur: delicious.
RECEPTEN: TOM WALTON | FOTOGRAFIE: CHRIS COURT | STYLING: KIRSTEN JENKINS.