It’s beginning to smell a lot like Christmas! Niets zo leuk als je huis in kerstsfeer brengen en heerlijk zoet en kruidig laten geuren. Dus wees niet zuinig met de speculaaskruiden, kruidnagel en nootmuskaat. Extra leuk: serveer deze magische sugar & spice-cake onder kerstboom. Dit recept komt uit het kerstnummer van delicious. en bestel je hier.
kooktijd40 minutesminutes
oven1 hourhour10 minutesminutes
totale tijd1 hourhour50 minutesminutes
Kookgerei
ook nodig: • staafmixer • mixer • grote tulbandvorm (inh. ± 2 l), royaal ingevet
ingrediënten
180gmedjooldadels,zonder pit
1elsinaasappellikeur
1elcacaopoeder
375gzelfrijzend bakmeel,gezeefd
330gfijne kristalsuiker
1tlspeculaaskruiden
¼tlgeraspte nootmuskaat
snufjegemalen kruidnagel
4eieren
1tlvanille-extract
375mlmelk
80gzure room
200gboter,gesmolten en afgekoeld
glazuur
240gpoedersuiker,gezeefd snufje speculaaskruiden
1elahornsiroop
instructies
Verwarm de oven voor op 160°C.
Doe de dadels met de likeur en 60 ml kokendheet water in een kom en laat ze ± 10 min. wellen. Voeg het cacaopoeder toe en pureer tot een gladde pasta.
Doe het zelfrijzend bakmeel in een grote kom en meng de suiker en specerijen erdoor. Klop met de mixer de eieren, vanille, melk, zure room en boter erdoor, zodat je een glad wit beslag krijgt. Klop 500 g (ongeveer eenderde) door het dadelmengsel.
Schep de rest van het witte beslag voor de helft in de tulbandvorm. Schep het bruine dadelbeslag op het witte beslag en schenk de rest van het witte beslag erover. Strijk de bovenkant glad.
Bak de cake ± 1 uur tot een in het midden ingestoken satéprikker er schoon uitkomt. Laat de cake 10 min. afkoelen in de vorm, stort hem op een rooster en laat volledig afkoelen.
Meng de ingrediënten voor het glazuur met 2 el water. Schep de glazuur over de cake. Serveer in plakken.