Weer zo'n lekkere stoofpot: ossobuco. Een klassiek Italiaans hoofdgerecht met botermalse kalsschenkels. Maak de ossobuco 1 dag eerder; alleen de worcestersaus voeg je vlak voor serveren toe. Laat de stoof volledig afkoelen en bewaar in de koelkast. Verwarm de ossobuco gloeiend heet in de oven en maak de saus op smaak af. Deze saffraanrisotto (zonder de vis en zeekraal) smaakt er fantastisch bij.
kooktijd40 minutesminutes
oven3 hourshours
totale tijd3 hourshours40 minutesminutes
ingrediënten
1,6kgkalfsschenkels
2elbloem,gemengd met wat zout en zwarte peper 4 el olijfolie
400gsjalotten,gehalveerd of in vieren
4pastinaken,in 3 cm-stukken
2stengels bleekselderij,in 1 cm-stukjes
3grote knoflooktenen,gepeld en heel gelaten
440mlguinness of ander bruin bier
500mlrunderbouillon
2eltomatenpuree
paar toefjes rozemarijn
paar takjes tijm
2laurierblaadjes
nootmuskaat
2tlworcestersaus,of meer naar smaak
instructies
Verwarm de oven voor op 150°C.
Bestrooi de schenkels met de gekruide bloem. Verhit 2 el van de olie in een ruime braadpan met dikke bodem. Braad hierin het vlees in 2 porties rondom aan en schep ze op een schaal.
Voeg de rest van de olie toe aan de pan en bak hierin de sjalotten, pastinaak, bleekselderij en knoflook 10 min. tot ze licht kleuren, zo krijgt de stoof extra veel smaak. Schenk er een scheut bier bij en schraap de aanzetsels los van de bodem van de pan. Doe het vlees weer in de braadpan. Voeg de rest van het bier, bouillon, tomaten- puree, kruiden en flink wat geraspte nootmuskaat toe. Stoof afgedekt 2 1⁄2-3 uur in de oven tot het vlees heel mals is en bijna van het bot valt.
Neem uit de oven en schep de stukken vlees met een schuimspaan in een voorverwarmde schaal. Breng de saus naar wens op smaak met worcestersaus en schep over het vlees. Lekker met aardappelpuree en gebakken groenten
Voedingswaarde:
calorieën: 490kcal
|
eiwit: 5017g
|
vet: 17g
|
koolhydraten: 30g
auteur: delicious.
RECEPT, BEREIDING: JEN BEDLOE & LOTTIE COVELL | FOTOGRAFIE: TOBY SCOTT | STYLING: TONY HUTCHINSON.