Een goedgevulde groentestoof staat garant voor comfortfood. Kies verse groenten en kruiden en een stevige basis als wijn, cider of bouillon en je oogst succes. Begin de avond van tevoren en zet de gedroogde bonen in de week, of gebruik een snelkookpan als fijne shortcut!Ook het wachten waard: onze feestelijke knol-au-vin.
voorbereiding20 minutesminutes
kooktijd2 hourshours
weken8 hourshours
totale tijd10 hourshours20 minutesminutes
ingrediënten
3elextra vergine olijfolie
60gboter
2grote preien,schoongemaakt, in dunne ringetjes
3tenenknoflook,fijngesneden
11⁄2tlgedroogde oregano
3elbladpeterselie en tijm,fijngesneden + extra tijm om erover te strooien
11⁄2 tlvenkelzaad,geroosterd
400gwitte champignons + 400 g kastanjechampignons, de grote gehalveerd
gegrild zuurdesembrood bestrood met Parmezaanse kaas, voor erbij
instructies
Verwarm de oven voor op 150°C.
Verhit de olie en boter in een grote braadpan op matig tot hoog vuur. Voeg de prei met de knoflook, oregano, peterselie, tijm en het venkelzaad toe. Bak de prei onder regelmatig omscheppen 6-8 min. zonder te laten kleuren. Voeg de paddenstoelen, bleekselderij en wijn toe. Schep 4-5 min. om tot de wijn volledig verdampt is en de champignons halfgaar zijn. Voeg de bouillon, passata en bonen toe en schep om. Breng de bonenschotel aan de kook, dek af met een velletje bakpapier en daarna met de deksel. Stoof de bonen in ± 2 uur helemaal gaar en tot de saus mooi gebonden is.
Breng de bonenschotel op smaak met zout en peper, bestrooi hem met tijm en serveer met het zuurdesembrood.