aantal 4 |
hoofdgerecht, ontbijtgerecht |
|
iers |
Farl is typisch Iers, een ontbijtbrood van aardappelpuree dat je bakt in de koekenpan. Weer eens wat anders dan hash browns bij de brunch!
voorbereiding40 minutesminutes
oven15 minutesminutes
totale tijd55 minutesminutes
Kookgerei
ook nodig: ovenvaste koekenpan van 23 cm Ø met antiaanbaklaag
ingrediënten
1tlwittewijnazijn
4eierenL, zo vers mogelijk
klontje boter
200gpekelvlees,in stukjes gescheurd
4kleine augurken,in dunne plakjes
aardappelfarl
400gbloemige aardappels,geschild en in vieren
50gboter
120gbloem + extra om te bestuiven
1tlbakpoeder
1elplantaardige olie
mosterd-hollandaisesaus
2dooiers van grotescharreleieren, op kamertemperatuur
1tlwittewijnazijn
1tlcitroensap
2tlpittige mosterd + extra naar smaak
150gboter
instructies
Maak eerst de aardappelfarl. Kook de aardappels in water met zout in 15-20 min. gaar. Giet af en laat even uitdampen. Doe terug in de pan en stamp fijn met de boter en flink wat zout en peper. Meng de bloem en het bakpoeder erdoor.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Verhit de olie in een ovenbestendige koekenpan met antiaanbaklaag. Vorm op een licht met bloem bestoven werkvlak het aardappeldeeg in een lap ter grootte van je koekenpan. Leg in de pan en verdeel met een spatel in 4 parten. Bak 4-5 min. aan elke kant op matig vuur, zet in de oven en bak nog 10-15 min. tot hij gaar en gerezen is.
Breng intussen een grote pan water aan de kook.
Meng de eidooiers voor de hollandaise met de azijn, het citroensap en de mosterd in een kom. Smelt en verwarm de boter in een pan tot zich schuim vormt. Giet onder voortdurend kloppen de gesmolten boter langzaam en in een dun straaltje bij het eimengsel. Voeg naar smaak nog wat zout, peper en/of mosterd toe.
Voeg 1 tl azijn toe aan het kokend water en draai het vuur laag, zodat je het water net tegen de kook houdt. Breek de eieren een voor een in een kopje en laat ze telkens vlak boven het water eruit glijden. Pocheer de eieren één voor één 3-4 min. tot het wit is gestold, schep ze met de schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op een schone theedoek.*
Smelt een klontje boter in een kleine koekenpan en laat de stukjes pekelvlees hierin een paar min. doorwarmen.
Leg op elk bord een stuk aardappel- farl en schep hierop wat pekelvlees, een gepocheerd ei en een flinke lepel hollandaise. Garneer met plakjes augurk, bestrooi met grof gemalen zwarte peper en serveer direct.