aantal 4 |
hoofdgerecht |
doordeweeks, feestelijk, herfst, kerst, najaar, weekend, winter |
frans |
Dat gepocheerde vis perfect samengaat met een weizen biertje, bewijst dit recept. Culinair expert Merijn daalde af naar Limburg voor ál het goede van onder de rivieren en bedacht dit recept met lokale ingrediënten, zoals weizen bier. Bekijk ook dit recept van Merijn voor uiensoep met bier, gepocheerd ei en chili-olie.
kooktijd50 minutesminutes
ingrediënten
2venkelknollen,in parten gesneden
150mlolijfolie
½elvenkelzaad
2teentjesknoflook
8ansjovisfilets
laurierblaadje
stukjebiocitroenschil
4witvisfilets,bijv. heek of kabeljauw
3sjalotten,fijngesneden
100mlweizen bier
100mlwijnazijn
rasp van 1biosinaasappel
150gkoude boter,in blokjes
1elragfijn gesneden peterselie
instructies
Verhit de olijfolie in een stoofpan. Voeg de venkelparten toe en bak ze op hoog vuur bruin. Zet het vuur lager. Voeg het venkelzaad, de knoflook en ansjovisfilets toe.
Smoor afgedekt ± 20 min. Zet het vuur weer iets hoger en bak nog 5 min. Breng intussen voor de vis in een wijde pan een laagje water aan de kook met ruim zout, de laurier en citroenschil. Pocheer hierin de visfilets 3-4 min. tot nét gaar.
Schep eruit en houd warm op een warm bord onder aluminiumfolie. Doe het weizenbier en de azijn met de sjalotjes in een steelpan en kook in tot de helft. Voeg de sinaasappelrasp toe. Klop blokje voor blokje de koude boter erdoor.
Leg de venkel op een schaal, leg de vis erop en schenk de beurre blanc erover. Bestrooi met wat peterselie.