Doe de dadels en baksoda in een kom, giet het kokende water erop en laat 30 min. staan.
Doe de dadels met het water in de blender of in een foodprocessor en maal fijn.
Verwarm de oven voor op 180°C. Doe de boter, basterdsuiker, het vanille-extract en ¼ tl zout in een kom en klop kort met de mixer.
Meng de eieren door het mengsel en dan de gemalen dadels.
Spatel als laatste de bloem, het bakpoeder en de speculaaskruiden erdoor.
Doe het beslag in de vorm en bak in 35-45 min. gaar. Test of de cake gaar is door er een satéprikker in te steken en deze er weer uit te halen. Zit er geen beslag aan de prikker, dan is de cake gaar. Haal de ring van de springvorm en laat de cake iets afkoelen.
Doe voor de saus 30 ml water en de suiker in een pan en laat goudbruin karamelliseren. Verwarm intussen de slagroom, de ahornsiroop, de boter en het zout in de steelpan tot tegen het kookpunt.
Voeg als de karamel goudbruin is het roommengsel toe en roer goed. Let op, dit gaat spetteren!
Laat de saus al roerend 1-2 min. doorkoken op laag vuur en laat ’m dan iets afkoelen. Serveer de sticky toffee pudding (lauw)warm of afgekoeld met ahorn-karamelsaus erover gesprenkeld.