Sara: 'Fesenjan is een ode aan de granaatappel en granaatappelmelasse. Je herkent een goede granaatappelmelasse heel makkelijk aan de ingrediëntenlijst: bij 100% granaatappel zit je goed. Deze luxe granaatappel-walnootstoof gaat goed samen met saffraanrijst.'Meer proeven van de Iraakse keuken? Bekijk dan ook de vegan kubbeh van Sara
voorbereiding30 minutesminutes
kooktijd45 minutesminutes
totale tijd1 hourhour15 minutesminutes
Kookgerei
ook nodig: blender
ingrediënten
4aubergines
2elzout + extra,naar smaak
250gwalnoten
2elzonnebloemolie
4kruidnagels
1tlkaneelpoeder
1tlkurkumapoeder
1tlnootmuskaat,geraspt
1ui,gesnipperd
½tlsaffraandraadjes,fijngemalen
1mandarijn
400mlkokend water
5elgranaatappelmelasse
20gpure chocolade(72% cacao)
1tlzwarte peper,fijngemalen
1elvegetarische bouillonpoeder
suiker,optioneel
1literolie om in te frituren
pitjes van 1 granaatappel,om te garneren
instructies
Schil de aubergines, maar laat her en der nog wat streepjes schil zitten. Snijd de aubergines in repen van 2 x 3 centimeter.Doe de aubergine in een kom meteen ruime hoeveelheid water en2 eetlepels zout. Leg daar bovenop een bord dat qua diameter net iets kleiner is dan de kom en plaatsiets zwaars op het bord zodat de aubergine goed onder water blijft. Laat 30 minuten staan.
Rooster de walnoten op middelhoog vuur onder voortdurend roeren tot ze goudbruin kleuren en een roostergeur afgeven. Neem hier echt genoeg tijd en concentratie voor, want hier creëer je de smaak– let op dat ze niet verbranden. Maal de walnoten met wat water in een blender tot een puree.
Verhit de zonnebloemolie in een pan op middelhoog vuur. Bak hierin de kruidnagel, kaneel, kurkuma en nootmuskaat ongeveer 3 minuten. Voeg de ui toe en fruit 3 minuten. Schep de walnotenpuree erdoor en bak nog 1 minuut.
Meng de saffraandraadjes met 1 eetlepel heet water en pel de schil van de mandarijn (die gaat straks de stoof in). Schenk 400 ml kokend water in de pan en voeg de granaatappelmelasse, mandarijnschil, saffraan, chocolade, peper, bouillonpoeder en naar smaak zout toe en laat de fesenjan 30 minuten op laag vuur stoven.
Haal de mandarijnschil uit de stoof en pers het sap van de mandarijn boven de pan. Proef of de zuren goed in balans zijn en voeg eventueel wat suiker of meer granaatappelmelasse toe.
Verhit olie om in te frituren ineen (frituur)pan tot 170 °C. Knijp het water uit de auberginerepen, dep ze droog met een theedoek en frituur ze goudbruin. Doe niet te veel aubergine tegelijk in de pan, anders koelt de olie te snel af en garen de aubergines niet gelijkmatig. Smeer de fesenjan uit over een schaal en leg de gefrituurde aubergine erop. Garneer met granaatappelpitjes.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
RECEPT SARA SHAWKAT. FOTOGRAFIE ELZA JO TRATLEHNER.