Bart van Olphen heeft zij aan zij gekookt met Jamie voor diens tv-programma en YouTube-kanaal. Bart: ‘Dit beslag voor fish & chips maakte ik ooit met Jamie voor Channel 4 , superleuk! Van Heston Blumenthal heb ik het idee om wat honing aan het beslag toe te voegen voor een mooie kleur.’
kooktijd40 minutesminutes
oven35 minutesminutes
totale tijd1 hourhour15 minutesminutes
ingrediënten
1kgrosevalaardappels,schoongeboend en in dunne partjes
olijfolie,om erover te sprenkelen
1larachide-olie,om in te bakken
4wijtingfilets van 120-150 g(of 8 kleinere filets)
2citroenen,in partjes
beslag
160gbloem
1tlbakpoeder
200mlbruiswater
1tlhoning
remoulade
2stengels bleekselderij
4elmayonaise
4elzure room
2elaugurk,fijngesneden
2sjalot,fijngesneden
2takjes dille,fijngesneden
citroensap en tabasco naar smaak
instructies
Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de aardappelpartjes op een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel ze met olijfolie en bestrooi ze met zout. Rooster 35 min. in de oven tot de partjes goudbruin en krokant zijn.
Meng intussen alle ingrediënten voor het beslag door elkaar met een garde. Zet het beslag tot gebruik in de koelkast.
Verhit in een (frituur)pan 1 l arachide-olie op 180°C.
Snijd voor de saus de onderkant van de stengels bleekselderij en schil de harde draden eraf. Snijd de bleekselderij in kleine blokjes. Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water aan de kook. Blancheer de bleekselderij 1-2 min. in het kokende water. Haal de bleekselderij met een schuimspaan uit het water en leg in ijswater. Meng de mayonaise met de zure room, bleek- selderij, augurk, sjalot en dille. Breng op smaak met citroensap, tabasco, zout en peper. Zet apart.
Haal de wijtingfilets met een tang door het beslag. Laat de vis boven de kom goed uitlekken, zodat overtollig beslag terugvalt in de kom. Dompel de vis onder in de olie terwijl je de filets nog enkele seconden vasthoudt met de tang, zorg dat de filets de bodem van de pan niet raken. Laat vervolgens los en bak de filets per twee in 4-6 min. goudbruin. Haal de vis met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Herhaal met de rest van de vis.
Schep de aardappelpartjes op een bord en serveer samen met de krokante vis, remoulade en een partje citroen.
Voedingswaarde:
calorieën: 883kcal
|
eiwit: 42g
|
vet: 40g
|
koolhydraten: 84g
auteur: delicious.
RECEPTEN BART VAN OLPHEN. FOTOGRAFIE CHANTAL ARNTS. STYLING ESTHER DE MUNNIK. BEREIDING YVONNE JIMMINK.