1elkorianderzaad,kort geroosterd in een droge koekenpan
1elkerriepoeder
½elknoflookpoeder
4elolijfolie
1hele kip – goed gehouden! – van 1 1⁄2 kg,op kamertemperatuur
rasp van 1biocitroen, rest van de citroen in kwarten
½elchilivlokken
6elpiccalilly*
6elmayonaise
groene stamp
1kglicht kruimige aardappels,geschild
15gdragon
15gdille
15gbieslook
15gplatte peterselie
rasp en sap van 1⁄2biocitroen
125gcrème fraîche
100mlmelk
75gboter
versgeraspte nootmuskaat naar smaak
400gbladspinazie
instructies
Verwarm de oven voor op 180°C. Maal de korianderzaadjes fijn in de vijzel. Voeg het kerriepoeder, knoflookpoeder en 1 el zout toe tot een egaal mengsel en roer dan de olijfolie erdoor.
Was je handen. Laat dan, beginnend bij de hals van de kip, voorzichtig je vingers tussen de huid en het borstvlees glijden, waarbij je de huid van de vogel – zeg maar – losmaakt. Doe dit voorzichtig en zonder je ringen aan, want de huid mag niet scheuren. Als het goed is heb je daarna 2 zakjes aan weerszijden van het borstbeen gemaakt. Schep de helft van het kruidenmengsel in die zakjes en druk het dan gelijkmatig uit via de buitenkant. Wrijf de rest van het mengsel over de hele kip uit, vergeet geen enkel stukje: de bouten en vleugels moeten ook! Bestrooi de kip dan met citroenrasp, chilivlokken en evt. wat extra zout.
Druk de parten citroen in de holte van de kip en bind de poten bij elkaar met keukentouw. Zet de kip in een braad- slee en braad ± 1 uur. Overgiet hem halverwege de baktijd met de sappen in de ovenschaal. Laat na het braden de kip onder een los vel aluminiumfolie ± 15 min. rusten voor je hem aansnijdt.
Maak intussen de stamp. Snijd de aardappels in gelijke delen en kook ze in een pan met ruim water en een kleine eetlepel zout gaar.
Draai in de blender alle tuinkruiden en de citroenrasp met de crème fraîche en de melk tot een egaal groene saus. Giet de aardappels af. Stamp ze fijn met een stamper of doe zoals ik: druk ze door de pureeknijper voor een fijner resultaat. Voeg dan de groene room toe en 50 g boter in klontjes. Breng de puree op smaak met een kneep citroensap, peper, zout en een snuf nootmuskaat.
Smelt de resterende 25 g boter in een hapjespan op hoog vuur en voeg de spinazie toe. Laat al omscheppend slinken. Schep de spinazie door de groene stamp en dien op bij de kip.
Draai tijdens het braden ook de piccalilly heel kort, met een paar pulsen door de mayonaise. Hij hoeft niet glad. Geef hem bij de gebraden kip, met een schep groene stamp en homemade piccalilly erbij.
Voedingswaarde:
calorieën: 1078kcal
|
eiwit: 39g
|
vet: 76g
|
koolhydraten: 57g
auteur: delicious.
*Piccalilly is een bekend Brits zoetzuur condiment met specerijen uit het Oosten. Yvette maakt haar eigen piccalilly.RECEPTEN: YVETTE VAN BOVEN | FOTOGRAFIE: ERIC VAN LOKVEN | STYLING: CYN FERDINANDUS | BEREIDING: BART STUART.