Engelsen zijn dol op pie, waaronder shepherd's pie. Ook bij de Olivers (Jamie Oliver was even de gasthoofdredacteur van delicious.!) staan ze regelmatig op tafel. Lekker, makkelijk te maken en zonder zorgen over de bodem die niet gaar wordt. Want een pie heeft geen bodem, alleen een dakje. Een pie is ideaal wanneer je een etentje geeft: je maakt hem van tevoren en kunt gelijk met je gasten aanvallen. Ook groots uitpakken met een dessert uit de oven? Deze butterscotchpudding met cranberry’s van de Britse Nigel is sticky, maar niet zwaar.
voorbereiding55 minutesminutes
kooktijd30 minutesminutes
Kookgerei
ook nodig: ronde ovenvaste pan van 1½ l inhoud
ingrediënten
3elolijfolie
1ui,fijngesneden
1wortel,fijngesneden
3stengels bleekselderij,in kleine stukjes
4tenenknoflook,geperst
500glamsgehakt
100gtomatenpuree
½tlgemalen kruidnagel
1tlkaneel
½bosje tijm,blaadjes gerist
400gtomatenblokjes uit blik
± 1½ el worcestersaus
120gdiepvriesdoperwten
1kgzoete aardappels,geschild, in kleine stukken
30ghete gesmolten boter
140gcheddar,grof geraspt
gestoomde sperziebonen,voor erbij
instructies
Verwarm de oven voor op 200°C. Verhit de olie in een grote koekenpan op matig vuur. Schep hierin de ui, wortel, bleekselderij en knoflook met een snuf zout ± 5 min. om. Voeg het gehakt toe en bak het in 6-8 min. rul en bruin terwijl je het opbreekt met een pollepel.
Voeg de tomatenpuree, specerijen en tijm toe en laat licht karamelliseren in 3-4 min. Voeg de tomatenblokjes, worcestersaus en 100 ml water toe, breng aan de kook en laat zonder deksel ± 15 min. inkoken. Voeg de doperwten en zout en peper naar smaak toe. Breng eventueel op smaak met extra worcestersaus.
Kook de zoete aardappel in een laagje water met zout afgedekt in ± 15 min. gaar. Giet ze goed af, stamp ze fijn of haal ze door een pureeknijper. Roer de warme boter, de helft van de cheddar en wat zout en peper erdoor.
Schep het gehaktmengsel in de ovenschaal en verdeel de puree erover. Strooi met de rest van de kaas. Zet de shepherd’s pie op een bakplaat en laat hem in 25-30 min. door en door heet worden en goudbruin kleuren. Lekker met gestoomde sperziebonen.
Voedingswaarde:
calorieën: 484kcal
|
eiwit: 24g
|
vet: 23g
|
koolhydraten: 41g
auteur: delicious.
RECEPT, BEREIDING PHOEBE WOOD, FOTOGRAFIE CHRIS COURT, STYLING KIRSTEN JENKINS