Voor dit recept kiest Joris L’OR Espresso RISTRETTO, die zowel in koffiecapsules als L’OR BARISTA XXL capsules te koop is. Joris: ’De extra sterke L’OR Espresso RISTRETTO vormt een mooi contrast en een gouden combi met de zachte smaken van mascarpone, room en vanille.’
kooktijd35 minutesminutes
afkoelen1 hourhour
totale tijd1 hourhour35 minutesminutes
ingrediënten
custard-cream
200mlvolle melk
50gsuiker
½vanillepeul,in de lengte doorgesneden, merg eruit geschraapt
15 gcustardpoeder
snuf zout
1eidooier
tiramisu
100gmascarpone
100gslagroom
40gsuiker
200mlL’OR Espresso RISTRETTO
20 lange vingers
cacaopoeder
instructies
Maak eerst de custard-cream. Breng in een steelpan de melk aan de kook met 40 g suiker en de vanille, inclusief de peul. Laat niet overkoken.
‘On the side’ meng je in een kom het custardpoeder met het zout en de rest van de suiker. Voeg de eidooier toe en roer tot een pap zonder klontjes. Giet al roerend 1 pollepel hete melk bij het custardpapje. Meng goed, zo warmt het mengsel een beetje op. Dat heet ‘familie maken’.
Voeg het papje al roerend toe aan de hete melk en breng zachtjes aan de kook. Blijf roeren. Haal de vanillepeul eruit. Laat de banketbakkersroom 2 min. zachtjes doorkoken en dikker worden. Schenk de room in een schaal en laat helemaal afkoelen.
Meng 100 g van de koude custard-cream met de mascarpone en roer met een garde de klontjes eruit. Sla de slagroom lobbig op en spatel rustig door de mascarpone.
Los de suiker op in de L’OR Espresso RISTRETTO en dip de lange vingers erin. Voor wat hardere koekjes 1 seconde, wil je ze wat zachter, dip ze er dan langer in.
Bouw de tiramisu op: bedek de bodem van een glas met lange vingers. Schep daarover een laag mascarponemix. Herhaal tot je twee lagen koekjes en twee lagen mascarpone hebt. Top vlak voor het serveren af met een dun laagje cacaopoeder dat je door een zeefje erop laat vallen.