Een feestelijke taart met een bom aan heerlijke smaken. De frisse citroen, in combinatie met de romige crème en om het af te toppen ook nog een crunch van pistache. Wat willen we nog meer?
voorbereiding45 minutesminutes
kooktijd20 minutesminutes
afkoelen1 hourhour
totale tijd2 hourshours5 minutesminutes
ingrediënten
400geieren± 8-10 eieren
200gkristalsuiker
200gbloemgezeefd
50ggroene olijfolie + 3 el extra
85gongezouten pistachenotenfijngehakt + extra voor erover, grof gehakt
citroencrème
500gboterop kamertemperatuur
400gstevige verse roomkaas
rasp van 2biocitroenen + paar citroensliertjes
250gpoedersuikergezeefd
ook nodig: kookthermometerkookwinkel 3 springvormen van 16 cm ∅, goed ingevet, dun met bloem bestrooid, evt. spuitzak met gladde, ronde spuitmond van 1 cm ∅
instructies
Klop de eieren en suiker 10 min. met de mixer in een ruime hoge kom tot het als een breed, dik lint van de gardes loopt. Zet de kom tussentijds in een pan met zacht kokend water en blijf kloppen, totdat het eiermengsel een temperatuur van 60ºC heeft.
Verwarm de oven voor op 160ºC.
Spatel de gezeefde bloem luchtig in delen door het eiermengsel. Voeg in een dun straaltje de olie toe en spatel dat luchtig door het beslag. Schep ook de fijngehakte pistachenoten luchtig door het beslag.
Verdeel het beslag over de springvormen en strijk glad. Bak de 3 lagen in het midden van de oven in 20 min. gaar. Laat 10 min. afkoelen, haal de lagen uit de springvorm en laat ze verder op een rooster afkoelen. Besprenkel elke taartlaag met een eetlepel olie.
Klop voor de citroencrème de boter met de mixer heel schuimig en luchtig. Voeg de verse roomkaas en het citroenrasp toe en meng goed. Voeg in delen de poedersuiker toe en mix tot alles goed is gemengd.
Doe de citroencrème in de spuitzak en spuit 2 taartlagen vol met crème (of strijk op de lagen met een mes. Leg de 2 lagen op elkaar en zet de derde laag erop. Druk zacht aan.
Bestrijk nu de bovenkant en zijkant ook royaal met crème. Bestrooi met de gehakte pistachenoten en garneer met de citroensliertjes.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
RECEPT HIDDE DEN BRABANDER | dit recept komt uit delicious. hét bakboek!