Chefs Gerrit Marcus en Koen Fokkema marineren, roken en bakken het liefst in de houtoven en serveren bij Republiek Bloemendaal aan zee graag robuust eten dat aan tafel gedeeld kan worden. Creatieve gerechten vol smaak die geraffineerd en toch eenvoudig zijn en dus ook perfect voor thuiskoks die graag bbq-en of grillen. Zoals deze stoere spitskool die perfect gebalanceerd wordt door het licht funky vleugje kimchi. Gerrit: ‘Boter van Lindenhoff en seizoensgroente met smaak, daarvan proef je de kwaliteit direct. Alles draait hier om smaak en niet zozeer om de vorm. We koken zonder poespas, met eenvoud en creativiteit.
kooktijd20 minutesminutes
oven1 hourhour
totale tijd1 hourhour20 minutesminutes
ingrediënten
1spitskool
2elolijfolie
100gboter van topkwaliteit
40ggochujangpasta (Koreaanse peperpasta supermarkt of toko)
1-2elwijnazijn of sherry-azijn
instructies
Verwarm de oven (maar liever gebruik je de bbq met deksel erop of een houtoven/open vuur) voor op 180°C. Smeer de spitskool in met de olijfolie en gaar in z’n geheel 1 uur tot hij zacht en geblakerd is aan de buitenkant.
Smelt de boter en meng met de gochujangpasta, de azijn en wat zout.
Pel de zwarte buitenkant van de spitkool af en snijd hem in kwarten. Schenk de pittige boter erover en geef de rest erbij.