Panzanella is een traditionele Toscaanse salade met stukjes oud brood en tomaten die in vinaigrette gemarineerd zijn. In deze moderne versie wordt platbrood gebruikt als bordje. Probeer ook eens deze Toscaanse broodsalade met ansjovis!
kooktijd40 minutesminutes
rusten20 minutesminutes
totale tijd1 hourhour
ingrediënten
1teenknoflookgeperst
1sjaloefijngesneden
3elrodewijnazijn
3elolijfolie extra vergine
5oertomaten in verschillende kleurenin plakken
10kleine oertomaatjesgehalveerd
6radijsjes in verschillende vormen en kleurenin plakjes
6radicchioblaadjesin stukjes gescheurd
75gtuinbonengeblancheerd, dubbelgedopt
basilicumcress, voor garneren
yoghurtplatbrood
400gzelfrijzend bakmeel
1tlbakpoeder
40gfijngeraspte parmezaan
4elextra vergine olijfolie
1tlrodewijnazijn
250gdikke Griekse yoghurt
1tlzoutvlokken
instructies
Meng alle ingrediënten voor het platbrood in een kom. Laat afgedekt met een schone theedoek ± 20 min. rusten.
Verhit een grillpan op halfhoog vuur. Verdeel het deeg in 8 stukken en rol elk stuk uit tot een lap van 4 mm dik. Gril ze met enkele tegelijk 3-5 min. en keer ze halverwege tot ze gaar zijn, mooi kleuren en lichte grillstreepjes hebben.
Klop in een kleine kom de knoflook, sjalot, azijn, olie en wat zout en peper door elkaar.
Leg de broden op een plank en verdeel er de tomaten, radijsjes, radicchio, tuinbonen en basilicum over. Sprenkel er vlak voor serveren de vinaigrette over.