aantal |
brunch, taart, zoet |
familietijd, feestelijk, weekend, zomer |
nederlands |
Een knapperige en iets chewy bodem, een smeuïge laag notenspijs, frisse fruitroom en vers zomerfruit bovenop: deze slof heeft het allemaal. Met dit recept bak je twee sloffen. Je kunt de al gebakken bodem zonder topping ook heel goed invriezen!
voorbereiding30 minutesminutes
kooktijd30 minutesminutes
rusten1 hourhour
totale tijd2 hourshours
ingrediënten
bosvruchtenslof
250gbloem + extra om te bestuiven
2tlbakpoeder
180gboterop kamertemperatuur + extra voor het invetten
100gkristalsuiker
80glichtbruine basterdsuiker
1eidooier
rasp van 1⁄4 -1⁄2biocitroen
1⁄4tl zout
ook nodig
keukenmachine, 2 sloffen-ringen van 24x9 cm*, spuitzak met glad spuitmondje van 5-7 mm Ø + glad spuitmondje van 1-11⁄2 cm Ø
* Of gebruik 1 ring en bak de sloffenbodems na elkaar.
pistachespijs
80gpistachenoten
80gsuiker
rasp van 1⁄4biocitroen
1⁄2-3⁄4 eilosgeklopt
topping
200mlslagroom
50gsuiker
1zakje slagroomversteviger
200gmascarpone
120gbosvruchtenjam
400-500gzomerfruitaardbeien, bramen, frambozen, blauwe bessen etc.
30gpistachenotengrof gehakt
instructies
Kneed alle ingrediënten voor het deeg tot je er een samenhangende bal van kunt maken. Verpak het deeg in plasticfolie en laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Doe intussen voor de pistachespijs de noten, suiker en citroenrasp in de keukenmachine en hak de noten fijn.
Voeg geleidelijk het losgeklopte ei toe. Het moet een smeuïg en smeerbaar mengsel worden, maar ook weer niet te dun. Je hebt misschien niet al het ei nodig. Doe de pischachespijs in de spuitzak.
Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot een dikte van 3⁄4 cm.
Druk met de sloffenring een passende deegplak uit het deeg. Haal het omliggende deeg weg en doe hetzelfde voor de tweede slof. Plaats de deegplakken op een met bakpapier beklede bakplaat. Vet de sloffenringen in en zet ze om het deeg.
Verdeel het spijsmengsel met de spuitzak en het grootste spuitmondje op het deeg tot op 11⁄2 cm van de rand. Bak de sloffen gaar in 23-28 min. Neem de ringen direct na het bakken weg en laat de sloffen afkoelen.
Doe voor de topping de slagroom met de suiker en slagroomversteviger in een kom en klop stijf op. Voeg de mascarpone toe en klop erdoor. Voeg tot slot de bosvruchtenjam toe en klop kort door het mengsel.
Doe de bosvruchtenroom in de spuitzak met het spuitmondje van 1-11⁄2 cm Ø en spuit de afgekoelde sloffen ermee op.
Verdeel het zomerfruit over de room en bestrooi de sloffen tot slot met de gehakte pistaches.
Voedingswaarde:
calorieën: 314kcal
|
eiwit: 14g
|
vet: 19g
|
koolhydraten: 31g
auteur: delicious.
RECEPT, BEREIDING: RUTGER VAN DEN BROEK | FOTOGRAFIE: SASKIA LELIEVELD | STYLING: ALEXSTYLING