Eet je op een warme dag graag een verkoelende maaltijdsalade? Dan zit je in de rijke, Aziatische keuken precies goed. Verrassend genoeg is dat niet altijd een ijskoud gerecht, maar juist lauwwarm. Met Aziatische smaakmakers en verse Thaise basilicum, munt, koriander en kaffir limoenblaadjes geef je alles nóg meer geur en smaak. Voor dit recept karamelliseer je zalm in de oven en verdeel je deze over een kruidige salade met komkommer, tomaat en flinterdun gesneden kool.
kooktijd20 minutesminutes
oven15 minutesminutes
totale tijd35 minutesminutes
ingrediënten
600gzalmfiletzonder vel
3eloestersaus
3tlsesamolie
1tl+ 1 el bruine basterdsuiker
1rode chilipeperfijngesneden
1teenknoflookfijngesneden
± 10gverse gemberwortelgeschild en fijngesneden
sap van 2 limoenen
3elvissaus
1elzonnebloemolie
1grote sjalotin dunne ringen
1komkommerin dikke julienne
± 250gChinese koolin dunne reepjes
250gtrostomaatjes
1flinke bos korianderblaadjes geplukt
1bos muntblaadjes geplukt
1flinke bos Thaise basilicum*blaadjes geplukt
3elgebakken uitjeskant-en-klaar
evt. zalmeitjesvoor de garnering
instructies
Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de zalmfilet op een bakplaat bekleed met bakpapier. Meng de oestersaus, 1 tl van de sesamolie en 1 tl van de bruine suiker. Bestrijk de zalm ermee. Laat tot gebruik intrekken bij kamertemperatuur.
Roer de resterende 2 tl sesamolie, de resterende eetlepel bruine suiker, de rode chilipeper, knoflook, gember, het limoensap en de vissaus in een kom door elkaar tot de suiker is opgelost. Roer de zonnebloemolie erdoor.
Schuif de bakplaat met de zalm boven in de oven en schroei hem in 8 min. dicht, maar zorg dat hij vanbinnen rauw blijft. Schakel de ovengrill aan op de hoogste stand en laat de zalm in 6 min. licht karamelliseren, tot hij van binnen medium-rare is. Neem uit de oven en laat rusten.
Schep de sjalot, kool, tomaatjes en kruiden op een schaal. Leg de zalm erop en bestrooi met krokante uitjes en zalmkuit. Serveer direct en geef de dressing erbij.
Voedingswaarde:
calorieën: 447kcal
|
eiwit: 29g
|
vet: 29g
|
koolhydraten: 15g
auteur: delicious.
*Thaise basilicum is geurig en heeft een iets anijsachtige smaak, te koop bij de ruim gesorteerde supermarkt en Aziatische supermarkt. RECEPTEN: PHOEBE WOOD | FOTOGRAFIE: BRETT STEVENS | STYLING: KIRSTEN JENKINS.