Een goed basisrecept is het halve werk: zó maak je de perfecte bodem voor quiche.
voorbereiding30 minutesminutes
rusten1 hourhour
totale tijd1 hourhour30 minutesminutes
Kookgerei
bakvorm van 24 cm Ø, ingevet en bodem bekleed met bakpapier
ingrediënten
175gbloem
175gijskoude boter*,in blokjes ± 1-2 el ijskoud water
instructies
Voor een vorm van 24 cm Ø (4-6 personen)
Doe de bloem en de boter met een snuf zout in een kom en wrijf met je vingertoppen tot kruimels die op grof zand lijken. Houd het zo koel mogelijk en wrijf niet te lang. Zo blijft de bodem lekker bros. Je kunt dit ook met de pulseknop in de keukenmachine doen.
Voeg 2 el van het water toe en vorm snel tot een samenhangend glad deeg. Voeg eventueel wat extra water toe als het deeg kruimelig is. Vorm een bal van het deeg en druk tot een platte schijf.
Laat het deeg in plasticfolie ± 1 uur rusten in de koelkast.
Meet de hoogte van de rand van de bakvorm op. Tel het aantal cm x 2 op bij de doorsnede van de vorm. Bij een rand van 2 cm hoog en een vorm van 24 cm Ø moet je deegcirkel dus 24+2+2cm=28cmØ worden.
Leg het deeg op een met bloem bestrooid werkvlak. Bestrooi met wat bloem en rol het deeg uit tot een zo egaal mogelijke cirkel met de uitgerekende doorsnede. Doe het deeg over in de vorm en druk het aan. Snijd eventueel overtollig deeg af.
Voedingswaarde:
calorieën: 311kcal
|
eiwit: 3g
|
vet: 24g
|
koolhydraten: 20g
auteur: delicious.
* Minder vet deeg: neem 130 g boter en voeg ± 1 el meer ijskoud water toe. De bodem kan wel wat gemakkelijker slap worden. Check onze 6 tips voor quiche hier.RECEPT DOSIA BREWER.