In het voorjaar gaat alles weer bloeien. Groen is dan weer overal te zien. Ook op je bord! Merijn Tol: ’In het voorjaar heb ik zin in veel frisse groene smaken. Zoals soep die barst van de kruiden en verse tuinbonen en pistache voor wat romigheid.’
kooktijd45 minutesminutes
totale tijd45 minutesminutes
ingrediënten
1zoete ui
1kleine preialleen het wit
2teentjesknoflook
150mlgroene olijfolie
450ggedopte tuinbonenevt. diepvries
75ggroene pistachenotengrof gehakt
1bosje dille
½bosje basilicum
½bakje ricotta125 g
rasp van ½ biocitroen
krokante toastvoor erbij
instructies
Snijd de zoete ui, prei en knoflook fijn. Verhit 75 ml olijfolie op laag vuur. Bak de ui, prei en knoflook 10-15 min. tot ze lekker zacht zijn. Blancheer intussen de tuinbonen in een pan met ruim kokend water 2-3 min. Spoel daarna koud en dubbeldop de tuinbonen: plop ze uit hun grijze jasjes.
Rooster de pistache al omschuddend licht goudbruin in een droge koekenpan. Laat de pistache afkoelen en pureer met de staafmixer de helft van de noten met de rest van de olijfolie en wat zout.
Voeg 1 l water en de rest van de pistache aan het uimengsel toe en breng op smaak met zout. Breng aan de kook. Snijd de steeltjes van de dille en snijd de topjes heel fijn. Pluk de basilicumblaadjes en snijd in hele fijne reepjes.
Roer de ricotta los met de citroenrasp. Voeg bijna alle tuinbonen toe aan de soep en laat 2-3 min. koken. Zet laag en pureer de soep. Roer driekwart van de kruiden erdoor en verdeel over 4 kommen. Schep in iedere kom een lepel citroenricotta, besprenkel rijkelijk met de pistache-olie en bestrooi met de rest van de kruiden en tuinbonen.
Serveer met krokante toast.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
RECEPTEN MERIJN TOL FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JET KRINGS BEREIDING VANJA VAN DER LEEDE BEWERKING TRUDELIES SCHOUTEN