aantal |
brunchgerecht, ontbijt |
weekend |
midden-oosters |
Een flinke pan of grote schaal is wat je nodig hebt voor dit hartige Midden-Oosterse brunchgerecht. Klassieke shakshuka wordt gemaakt met eieren die worden gepocheerd in een tomatensaus met chili, uien en rokerige specerijen zoals komijn en paprika. Dit recept is extra smoky dankzij de chipotlesaus. Wist je al dat chipotle chili de gedroogde en gerookte variant is van een groene jalapeño? Zet deze goddelijke shakshuka op tafel tijdens een uitgebreide zaterdagbrunch.Goed idee: zelf flatbreads maken om lekker mee in de saus en eieren te dippen. Dit recept is afkomstig uit het maartnummer 2022 van delicious. magazine. Bestel het magazine in de shop.
kooktijd45 minutesminutes
oven15 minutesminutes
totale tijd1 hourhour
Kookgerei
ook nodig: ovenbestendige koekenpan
ingrediënten
3elolijfolie + wat extra voor erbij
500glamsgehakt*
1uifijngesneden
1wortelgrof geraspt
2kleine courgettesgrof geraspt
3tenenknoflookgeperst
75gchipotlesaus(4 el) of 1 el gerookte-paprikapoeder
1elgemalen komijn
1elgemalen korianderzaad
1/2bosje koriandersteeltjes en blad fijngesneden
400gtomatenblokjesuit blik
400gzwarte bonenuit blik, afgespoeld en uitgelekt
4eieren
100gfetaverbrokkeld
evt. chilivlokken en warm flatbread met za’atarvoor erbij
instructies
Verhit 3 el olie in een ovenbestendige koekenpan op hoog vuur. Bak het gehakt in ± 8 min. rul terwijl je het losroert met een pollepel.
Voeg de ui, wortel, courgette en knoflook toe en bak onder regelmatig omscheppen ± 4 min. Voeg de chipotlesaus, de komijn en het korianderzaad toe en schep ± 1 min. om tot de aroma’s vrijkomen.
Voeg de koriandersteeltjes, tomaten, zwarte bonen en 500 ml water toe en schep om. Breng aan de kook, draai het vuur laag, voeg zout en peper naar smaak toe en stoof afgedekt ± 15 min. onder af en toe roeren tot de saus wat dikker is geworden. Neem van het vuur en schep de helft van de korianderblaadjes erdoor.
Verwarm de oven voor op 220°C.
Druk met de bolle kant van een lepel 4 ondiepe kuiltjes in de saus. Breek in elk kuiltje een ei en bestrooi met zout en peper. Strooi de feta erover en bak 12-15 min. in de oven tot de eiwitten net gestold zijn, maar de dooiers nog een beetje vloeibaar. Neem de shakshuka uit de oven en laat 7 min. rusten.
Bestrooi vlak voor serveren evt. met chilivlokken. Sprenkel er wat olijfolie over en bestrooi met de rest van de koriander. Zet de pan met shakshuka op tafel. Lekker met flatbread met za’atar.
Voedingswaarde:
calorieën: 823kcal
|
eiwit: 48g
|
|
koolhydraten: 47g
auteur: delicious.
*TIP Geen fan van lamsvlees? Vervang het lamsgehakt voor rundergehakt. Liever vega(n)? Gebruik dan vegagehakt of pulled oats en vervang de feta door een plantaardige variant.
RECEPTEN HAYDEN QUINN. FOTOGRAFIE BRETT STEVENS. STYLING KIRSTEN JENKINS.