Zachte deegkussentjes uit Italië. Ze worden gemaakt van aardappel met bloem, maar de bite heeft iets weg van pasta.
voorbereiding20 minutesminutes
kooktijd15 minutesminutes
oven1 hourhour30 minutesminutes
totale tijd2 hourshours5 minutesminutes
ingrediënten
1kgvrij kruimige aardappelsbijv. désirée, gloria of agria, schoongeboend
1eidooier
± 125 g bloem + extra om uit te rollen
instructies
Verwarm de oven voor op 180°C.
Prik de aardappels rondom in met een vork, leg ze op de bakplaat en pof ze in 1 1⁄4- 1 1⁄2 uur in de oven, of tot ze gaar zijn. Laat ze iets afkoelen en pel ze. Druk de aardappels door de pureeknijper of wrijf ze door de zeef en voeg zout en peper toe.
Schep de puree op je werkvlak, maak een kuiltje in het midden en doe hierin de eidooier. Strooi geleidelijk de bloem erover terwijl je dit met je handen of met een deegschraper erdoor mengt, zodat je zacht, maar net niet meer plakkerig deeg krijgt. Je hebt misschien niet alle bloem nodig. Proef of meer zout nodig is.
Verdeel het deeg in 2 porties. Werk in delen. Rol op een licht met bloem bestoven werkvlak eerst 1 portie deeg uit tot twee lange rollen en snijd ze in 2 cm-stukjes. Rol elk stukje over de achterkant van een vork om ribbels te vormen. Laat de gnocchi onafgedekt 15 min. rusten.
Breng een grote pan met licht gezouten water aan de kook en kook hierin de gnocchi in delen 2-3 min. tot ze boven komen drijven. Kook ze niet te lang, dan worden ze zacht en zompig. Schep de gnocchi met een schuimspaan uit de pan en dompel ze eventjes in ijskoud water. Giet ze direct af en serveer met saus of topping naar keuze.