'Gazpacho is een slimme soep. Het is niet alleen heel erg lekker en verkoelend door zijn temperatuur natuurlijk, maar ook verfrissend door de kommer en bleekselderij, fris en zurig en vol van smaak door de tomaat en peterselie, romig door de olijfolie en soms wat oud brood én pikant door knoflook, ui en peper. Een uitgekiende balans die ik probeer terug te vinden in andere ingrediënten zonderde kracht van het originele recept te verliezen. Zo kwam ik uiteindelijk op twee varianten uit. Een op basis van pruimen (reine victoria, die rode met geel vruchtvlees) en de ander gemaakt met mango. Die met pruimen werd thuis favoriet. Pruimen komen wat mij betreft heel goed in de buurt van tomaten, de bleekselderij die daar wat hard bij werd verving ik door venkel, voel je ’m al?'
kooktijd20 minutesminutes
Wachten1 hourhour
totale tijd1 hourhour20 minutesminutes
ingrediënten
3rode pruimenbijv. victoria’s , gehalveerd en ontpit
½venkelknolgrof gehakt
½komkommerzonder schil, in blokjes
2kurkdroge witte pistoletjeszonder korst, in blokjes (100 g)
2tlkorianderzaadkort geroosterd in een droge koekenpan
1sjalotfijngesneden
2tlchipotle in adobopot*
15blaadjesbasilicum + extra om te bestrooien
4elolijfolie + extra voor erover
sap en fijne rasp van 1 limoen + evt. 1 extra
handvolijsblokjes
1tlroze peperbessengekneusd
van alle groente- en fruit-ingrediënten voor de soep een paar eetlepels apart gehouden en in fijne blokjes
scheutje lekkere olijfolie
instructies
Houd wat van de pruimen, venkel en komkommer apart voor de topping en snijd in kleine blokjes. Doe de rest met de helft van de broodblokjes, de helft van het korianderzaad, de sjalot, de chipotle, de basilicum, 3 el olijfolie, de limoenrasp en -sap en de ijsblokjes in de blender en draai tot een supergladde soep. Blijf even draaien totdat het helemaal glad is. Zet ruim 1 uur in de koelkast om ijskoud te laten worden, zo kunnen de smaken ontwikkelen.
Bak intussen de rest van de broodblokjes in ± 1 el olie in een koekenpan al omscheppend goudbruin. Schud op een bord en laat afkoelen. Breng evt. op smaak met zout.
Proef na een uur de soep opnieuw: heeft hij meer zuur (limoen)?, pit (chipotle)? of zout nodig? Na het koelen wordt de smaak namelijk anders. Pas de soep naar je smaak aan. Hij kan ook wat zijn verdikt. Voeg gerust een scheutje water toe en roer goed door.
Schenk de gazpacho in 4 kommen en garneer met de peperbessen en alle apart gehouden toppings, ja állemaal, want dit maakt de gazpacho interessant: er moet ook iets van een crunch in, anders is je soep een babyhapje. Op alle manieren voeg ik dat toe, met knapperige groente, krokante croutons en knisperende zaadjes erop. Voor de frisheid verse basilicumblaadjes en voor de smeuïgheid is een gloep peperige olijfolie erop onontbeerlijk.
Voedingswaarde:
calorieën: 227kcal
|
eiwit: 4g
|
vet: 13g
|
koolhydraten: 20g
auteur: Yvette van Boven
* Chipotle in adobe zijn chipotlepepers in een rokerige tomatensaus. Te koop in de ruim gesorteerde supermarkt.Variatie Gebruik in plaats van pruimen 1 kleine of iets meer dan een halve grote mango in blokjes.Psst... Wist je al dat Yvette van Boven gasthoofdredacteur wordt van delicious. magazine nummer 9? Pre-order het nummer nu via onze website en ontvang het als eerste in de brievenbus!