Bij koud weer willen we maar één ding... Hollandse stamppot! Deze boerenkoolstamppot krijgt een heerlijke twist door de zoete aardappel. De spekjes en pinda's geven het gerecht een lekkere bite. Eet je graag vegetarisch? Ga dan voor deze spruitjesstamppot.
totale tijd30 minutesminutes
ingrediënten
1½kgzoete aardappelgeschild en in stukken
5cmgemberwortel*in grove stukken
500ggesneden boerenkool
150ggerookt spek
4elgezouten pinda’s
voorraad
2elolijfolie
3uien
instructies
Doe de zoete aardappel en de gember in een pan. Verdeel de boerenkool erover en voeg zoveel water toe dat de aardappels net onder staan. Breng aan de kook. Kook de zoete aardappel met de boerenkool afgedekt in 15-20 min. zachtjes gaar.
Snijd intussen het spek in blokjes en de uien in ringen. Verhit in een koekenpan de olijfolie. Bak de spekblokjes zachtjes knapperig in 4 min. Voeg de uienringen toe, draai het vuur laag en bak de uien in 8 min. gaar.
Haal de stukken gember uit de pan. Giet de aardappels met de boerenkool af en vang een kop van het kookvocht op.
Stamp de aardappels met de boerenkool grof. Voeg zoveel kookvocht toe zodat een grove stamppot ontstaat. Breng op smaak met zout en peper.
Schep de stamppot op 4 borden. Verdeel de spekjes met de uienringen erover en bestrooi met de pinda’s.
Voedingswaarde:
calorieën: 665kcal
|
eiwit: 19g
|
vet: 25g
|
koolhydraten: 84g
auteur: delicious.
* Zie in de video hieronder hoe je easy gember schilt
Recept, styling, bereiding, fotografie: Studio Philippi