Op zoek naar iets uitdagends voor de feestdagen? Dan zit je met deze kalkoenpastei goed! Dit gerecht zit bordevol groente en kenmerkt zich met smaken van mosterd, kruidnagel en gember. Tip: maak de vulling een dag van te voren dan heeft deze nóg meer smaak. Liever een feestelijk vegetarisch recept? Kijk dan naar onze vega kerstmenu.
voorbereiding2 minutesminutes
kooktijd30 minutesminutes
totale tijd2 hourshours30 minutesminutes
Kookgerei
ook nodig: ronde ovenschaal 25 cm Ø
ingrediënten
400gafsnijdsels van kalkoen of kalkoendijfiletpoelier
3tlmosterdzaad
1tlgemberpoeder
2kruidnagelsfijngestampt
2sjalottengesnipperd
50gboter
150ggerookt spekin plakjes
½lbouillon van het karkasof neem kant-en-klare gevogeltebouillon
25ggedroogde morilleseekhoorntjesbrood is ook lekker
1glas witte wijn
1pastinaak
1peen
3preiengewassen
1biocitroen, sap en rasp
250gbladerdeeg
1eilosgeklopt
instructies
Verwarm de oven voor op 160°C.
Snijd het kalkoenvlees in blokjes. Meng met het mosterdzaad, gemberpoeder, de kruidnagel en bloem. Bak in een zware, ovenbestendige pan de gesnipperde sjalotten kort in de boter en voeg daarna het kalkoenvlees en spek toe. Braad alles aan. Voeg de bouillon en wijn toe en breng aan de kook; zet dan de pan met deksel 1½ uur in de oven.
Snijd de pastinaak en peen in blokjes van 1 cm en de gewassen prei in grove ringen. Voeg toe aan het vlees en zet nog 30 min. in de oven. Haal de pan uit de oven. Breng op smaak met wat citroensap en -rasp, zout en peper.
Verhoog de oventemperatuur tot 180°Stort het vleesmengsel in een ronde ovenschaal. Maak van aluminiumfolie een ‘schoorsteentje’. Rol het bladerdeeg op een bebloemd werkblad uit tot een lap die goed over de schaal past. Dek het vlees af met het bladerdeeg, maak een sneetje in het midden en zet het schoorsteentje erin. Bestrijk met losgeklopt ei. Bak de pastei in ± 40 min. bruin en krokant.
Voedingswaarde:
calorieën: 577kcal
|
eiwit: 29g
|
vet: 40g
|
koolhydraten: 26g
auteur: delicious.
Recepten, tekst, bereiding: Samuel Levie. Fotografie: Ernie Enkelaar. Styling: Esther de Munnik (m.m.v Marjoke de Heer Servies).