Deze bouillon lijkt simpel maar dat doet niks af aan de smaak. De wintergroente maken het rijk en smaakvol. Voor een smaakexplosie gooi je er aan het einde nog een scheut sojasaus doorheen. Zin in een visbouillon? Kijk dan hier.
voorbereiding1 hourhour15 minutesminutes
grill10 minutesminutes
totale tijd1 hourhour25 minutesminutes
Kookgerei
plastic folie
keukentouw
ingrediënten
1spitskool
1savooiekool
2witte uien
1vel kombu/kelp*
25gshiitake,gedroogd
100mldashibouillon*
50mlajipon/ponzu saus,toko, Aziatische supermarkt of online
4kleine eieren
olijfolie
wat koolbladeren van spits-, rode- of savooiekool
instructies
Snijd één grote spitskool en twee uien in de lengte in vieren. Rooster de groenten op een barbecue of in de grillpan tot ze flinke zwarte plekken hebben. Vul een soeppan met 2 l water en voeg de kool, uien, kombu, shiitake, ponzu en de dashibouillon toe. Breng aan de kook. Laat 30 min. zachtjes koken en dan afkoelen. Zet de bouillon een nacht in de koelkast. Schenk door een zeef met een fijne doek zodat een heldere bouillon overblijft. Kook op middelhoog vuur in tot de helft in ± 20 min. Breng goed op smaak met zout.
Bekleed 4 koffiekopjes met plasticfolie, laat overhangen. Schenk in elk kopje 1tl olijfolie en smeer goed uit. Tik boven ieder kopje een klein ei en bestrooi met wat zout en peper. Vouw de folie strak dicht en bind er een keukentouwtje om. Pocheer de zakjes 5 min. in water op 90°Leg daarna in ijswater om af te koelen. Knip het zakje voorzichtig open: zo komt het ei er heelhuids uit.
Blancheer de koolbladeren in gezouten water. Scheur het blad in grove driehoekjes. Rooster ze onder de ovengrill en voeg dan toe toe aan de bouillon die je serveert in kommetjes met een gepocheerd ei erin en de koolbladeren erbij.
Voedingswaarde:
calorieën: 108kcal
|
eiwit: 9g
|
vet: 5g
|
koolhydraten: 7g
auteur: delicious.
Tip: maak het een dag van tevoren klaar voor extra smaak.Recept en bereiding: Joris Bijdendijk. Fotografie: Jan Kees Steenman.