Versgebakken brood bij het ontbijt zonder dat je extra vroeg op hoeft? Het kán met Rutgers slow gerezen kwarkbroodjes gevuld met zuidvruchten en geurige specerijen. Probeer ook Rutgers donuts.
voorbereiding35 minutesminutes
kooktijd20 minutesminutes
weken en rijzen5 hourshours
totale tijd5 hourshours55 minutesminutes
ingrediënten
100gblanke rozijnen
100gdonkere rozijnen
60mlrum
2-4stukssteranijsafhankelijke van de grootte
500gbloem
7ggedroogde gist
250gvolle kwark
2eierenop kamertemperatuur
40gwitte basterdsuiker
rasp van 1½biosinaasappel
zaadjes van ½ vanillestokje
150gboterop kamertemperatuur
topping
50gbotergesmolten
100gfijne kristalsuiker
instructies
Meng 1 ochtend van tevoren de beide soorten rozijnen met de rum en laat ze enkele uren wellen.
Maak ’s avonds het deeg. Vijzel de steranijs fijn tot poeder. Doe dit samen met de bloem, gist, kwark, eieren, basterdsuiker, 10 g zout, sinaasappelrasp en vanille in een kom. Kneed hier een deeg van en voeg na enkele minuten kneden geleidelijk aan de boter toe. Kneed het deeg nog een paar minuten door. Omdat het deeg wat plakkerig is, gaat dit makkelijker met een (stand)mixer met deeghaak. Kneed als laatste de gewelde rozijnen door het deeg. Doe het deeg in een kom, dek af met plasticfolie en laat het een uur rijzen op een warme, tochtvrije plek.
Verdeel het deeg in 16 gelijke stukjes. Maak er bolletjes van en druk ze iets plat. Leg de bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek ze losjes af met plasticfolie en zet de bakplaat een nacht in de koelkast.
Haal de bakplaat 1 uur voordat je de broodjes wilt bakken uit de koelkast om ze op kamertemperatuur te laten komen. Verwarm de oven voor op 220°Bak de broodjes in 17-22 minuten goudbruin.
Bestrijk ze direct na het bakken met de gesmolten boter en doop ze ondersteboven in de fijne suiker.
Voedingswaarde:
calorieën: 315kcal
|
eiwit: 7g
|
vet: 13g
|
koolhydraten: 45g
auteur: delicious.
* begin 1 dag van tevoren met dit recept.Recept: Rutger van den Broek. Fotografie: Ernie Enkelaar. Styling: Esther de Munnik. Productie: Dosia Brewer