aantal 4 |
hoofdgerecht |
doordeweeks |
internationaal |
Gek op zalm? Dit recept met freekeh en honing-paprikaglazuur is een echte aanrader! Nog een lekker recept met freekeh: een salade met freekeh, koriander en merguez.
voorbereiding30 minutesminutes
kooktijd15 minutesminutes
totale tijd45 minutesminutes
ingrediënten
330gfreekeh
40mlvloeibare honing
2tlgerookte-paprikapoeder(pimentón)
40mlextra vergine olijfolie
600gzalmfilet aan één stuk, ontveld
1kleine courgette,over de lengte in dunne linten geschaafd, liefst op een mandoline
150gverse of diepvriesdoperwten,geblancheerd en koud afgespoeld
80mlzonnebloemolie
4tenenknoflook,in dunne plakjes
plukjes dille, voor erbij
romige limoendressing
3elzure room
sap van 1 limoen
3elextra vergine olijfolie
instructies
Doe de freekeh in een steelpan en overgiet met 1½ l koud water. Breng op matig vuur aan de kook. Draai het vuur laag en laat afgedekt in ± 25 min. zachtjes gaarkoken, waarbij alle vloeistof wordt opgenomen. Laat afkoelen en schep af en toe om.
Verwarm intussen de oven voor op 200ºVerwarm in een kleine steelpan de honing met het paprikapoeder en de extra vergine olijfolie zacht zodat het goed mengt.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de zalm erop. Kwast in met het honing-paprikamengsel. Bestrooi met zout. Bak 15 min. voor medium. Neem uit de oven en laat afgedekt met aluminiumfolie 5 min. rusten.
Schep in een kom de freekeh om met de courgettelinten en doperwten.
Verwarm de zonnebloemolie in een koekenpan op matig vuur. Bak hierin de knoflook al omscheppend in 20-30 sec. tot net knapperig. Schep met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
Klop voor de dressing in een kleine kom alle ingrediënten door elkaar. Voeg 2-3 el lauw water en flink wat zout en peper toe. Schep de salade om met de dressing, leg op een schaal en bestrooi met knoflookplakjes en dille. Serveer samen met de geroosterde zalm.