aantal |
bijgerecht |
weekend |
indonesisch |
vegetarisch
Deze saus kun je met pinda’s maken, maar ook met cashewnoten of amandelen. Ga je voor de authentieke bereiding, wrijf de ingrediënten dan fijn in een vijzel. In een keukenmachine gaat ook prima (en sneller). Voor een kruimelige structuur blender je de noten niet te lang. Je kunt de noten ook vervangen voor pindakaas, sesampasta of cashewpasta. Deze pindasaus gaat heerlijk bij saté kambing dabu-dabu.
ingrediënten
175grgeroosterde pinda’s met vlies
4cabe rawitskleine Thaise chilipepertjes, in ringetjes gesneden*
3knoflooktenen
½tlfijn zeezout
1tltrassitoko
4limoenblaadjestoko, diepvries, nerf verwijderd
2elketjap manis
1kaffirlimoentjehet sap en de rasp (te vervangen voor een ½ limoen)
175mlwater
instructies
Maak je de saus in de vijzel, maal dan de pinda’s met de chilipepertjes, de knoflook, het zout en de trassi tot een pasta. Snij de limoenblaadjes zeer fijn en voeg toe. Gebruik je een blender of keukenmachine, blender dan alle ingrediënten (behalve het kaffirlimoentjkort tot een grove saus.
Verhit twee eetlepels olie in een steelpan en schep het mengsel erbij. Roerbak het geheel op laag vuur gedurende 5 minuten. Voeg het water en de ketjap toe en laat nog zo’n vijf minuten op laag vuur pruttelen tot de saus is ingedikt. Voeg de rasp en het sap van een kaffirlimoentje toe (gebruik een zeefje om de pitjes op te vangeen proef de saus. Corrigeer eventueel op smaak.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
*of minder als je niet van te pittig houdtTIP: experimenteer met de smaken. Voeg bijvoorbeeld wat palmsuiker toe als je het zoeter wilt, tamarinde als je het wat zuurder wilt of een paar centimeter versgeraspte gember voor een fris en pittig accent.Recept: Vanja van der Leeden. Fotografie: Remko Kraaijeveld