Dit is een vrije interpretatie van de officiële sambal terasi. De traditionele sambal terasi is heel simpel en wordt slechts gemaakt van fijngewreven pepers, zout en terasi. Deze versie is aangekleed met extra aromaten. Probeer ook: saté kambing dubu-dubu.
ingrediënten
15rode lombokpeperspitjes verwijderd
5Thaise rode sjalotjesgepeld en gesnipperd
4knoflooktenen
snuf zout
stukjeterasi ter grootte van een amandel
1kaffirlimoentjegehalveerd (of ½ limoen)
6limoenblaadjesdiepvries, toko
8elzonnebloemolie
1elJavaanse suiker
2cmgembergeschild
instructies
Hak de lombokpepers grof. Wrijf ze samen met de sjalotten, de knoflook, het zout en de terasi tot een grove pap met het kaffirlimoentje. Of gebruik een staafmixer (voeg het kaffirlimoentje dan later toe, tijdens het bakken)
Verhit de olie op middelhoog vuur en roerbak hierin het mengsel op laag vuur zo’n 5 minuten. Voeg de Javaanse suiker toe en rasp met een scherpe rasp het stuk gember boven de pan. Roerbak de sambal nog zo’n 5 minuten.
Bij mij is de sambal meestal in een dag op, maar mocht je over hebben: steriliseer een glazen potje met kokend water, laat drogen aan de lucht of dep droog met een schone theedoek en schep hier de sambal in.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
Recept: Vanja van der Leeden. Fotografie: Remko Kraaijeveld