De dopjes van de macarons worden traditioneel altijd zonder smaakje gebakken, hoogstens met wat vanille. Wel krijgen ze een kleurtje die past bij de vulling. Liever geen vegan meringue? Hier vind je het recept voor de klassieke macaron.
voorbereiding30 minutesminutes
kooktijd45 minutesminutes
wachten2 hourshours
totale tijd3 hourshours15 minutesminutes
ingrediënten
dopjes
90gaquafaba
75gamandelmeel
70gpoedersuiker
30gfijne kristalsuiker
¼tlvanille-extract
Een paar druppels rodegelkleurstof
citroensap om de kom en kloppers te ontvetten
ook nodig: spuitzak met spuitmondje van ± 1 cm
vulling
60gaardbeienjam
100gvegan boter of margarine op kamertemperatuur
100gpoedersuiker
instructies
Kook de aquafaba in tot 50 g. Laat afkoelen en helemaal koud worden in de koelkast. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Maal in het hakbakje van de staafmixer de poedersuiker met het amandelmeel en de poedersuiker nog fijner. Zeef door een fijne zeef en gooi wat achterblijft in de zeef weg.
Klop de aquafaba met een mixer iets schuimig en klop dan beetje bij beetje de fijne kristalsuiker er doorheen. Klop door tot het mengsel stevige stijve pieken vormt. Klop er snel de vanille en evt. de kleurstof door. Klop niet te lang door.Schep er de helft van het amandelmeel door. Schep er dan de rest doorheen en blijf omscheppen tot de massa iets vloeibaarder wordt. De consistentie wordt wel eens vergeleken met lava.
Zet de spuitzak in een hoge kom en vul met de amandelmassa. Spuit kleine hoopjes (dopjevan ca. 3½ cm Ø op de bakplaat. Laat de bakplaat een paar keer van ± 10 cm hoogte op het aanrecht vallen. Zo worden de hoopjes iets vlakker en ontsnappen de luchtbelletje.
Zet de bakplaat onder een afzuigkap en zet die op maximaal. Laat de macarons ± 2-3 uur drogen. De bovenkant moet niet meer plakkerig zijn.
Verwarm de oven voor op 125° en bak de macarons ± 30 min in het midden van de oven. Zet de oven uit en laat ze ±15 min. in de oven met de deur op een kier afkoelen. Neem uit de oven en laat op de bakplaat helemaal afkoelen.
Maak intussen de vulling. Doe de jam in een zeef en druk zoveel mogelijk jam er doorheen. Klop de boter met de poedersuiker en een snufje zout in een paar min. licht en romig. Klop er ook de jam doorheen. Doe de vulling in een spuitzak en spuit op de helft van de dopjes op de platte kant wat vulling. Dek af met de rest van de dopjes en druk zachtjes aan. Laat de gevulde macarons 1 nacht in een goed afgesloten doos in de koelkast rijpen. Zo wordt de binnenkant lekker zacht.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
Vulling variatiesGebruik in plaats van aardbeienjam elke andere jam die je lekker vindt. Pas de kleur van het dopje aan de vulling aan.CitroenvullingMaak een citroenvulling door de jam te vervangen door de rasp van 1 (bio)citroen en wat een paar druppels citroensap.ChocoladevullingMaak een chocolade-ganachevulling. Snijd hiervoor 100 g pure vegan chocolade klein en doe in een bakje. Breng in een pan 80 g vegan room tegen de kook aan. Giet de room over de chocolade en laat een paar tellen staan. Roer dan voorzichtig tot de chocolade is gesmolten en de massa egaal is. Roer er ook 20 g vegan boter op kamertemperatuur door. Doe in een spuitzak en vul er de macarons mee. Bestuif de macarons evt. met wat cacaopoeder.Recept: Dosia Brewer. Beeld: iStock