Een toetje met Midden-Oosterse roots: luchtige pannenkoekjes met fruit, noten en een geurige mix van kaneel, ijs, gember en sinaasappel. Ook héél geschikt voor een feestelijk ontbijt!
2appels(granny smith), geschild, uitgeboord, in 1 cm partjes
110gfijne kristalsuiker + 1 el extra*
50gboter,in blokjes
3kardemompeulen,licht gekneusd
2tlgemberpoeder
1steranijs
1(bio)sinaasappel (rasp en sap van 1 sinaasappel)
150gbloem
50gteffmeel(biologische winkel)
½tlbakpoeder
½tlbaksoda
1ei
100mlGriekse yoghurt
200mlmelk
80gboter,in blokjes
ricotta,voor erbij
instructies
Verwarm de oven voor op 160ºC.
Strooi voor de dukkah, de pistache- en hazelnoten en amandelen met het sesamzaad op een bakplaat en rooster ± 10 min. tot de aroma’s vrijkomen. Neem uit de oven en laat volledig afkoelen. Hak grof en meng ze in een kom met de poedersuiker en kaneel.
Meng de peer- en appelpartjes, suiker, boter en kardemompeulen, gemberpoeder, steranijs en sinaasappelrasp in een ovenschaal. Zet ± 25 min. in de oven tot het fruit zacht is en omgeven door hete siroop. Schep om.
Zeef de bloem en het teffmeel in een grote kom. Voeg het bakpoeder, baksoda en 1 el kristalsuiker toe. Kluts in een andere kom het ei met de Griekse yoghurt en melk. Klop door het bloemmengsel, zodat je een glad beslag krijgt. Laat ± 5 min. rusten.
Verhit 10 g boter in een koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur. Bak hierin
pannenkoekjes van 80 ml beslag, ± 2 min. per kant tot ze bruin kleuren en er blaasjes ontstaan. Bak er 2 of 3 tegelijk, met voldoende tussenruimte. Bak zo 10-15 pannenkoekjes in de rest van de boter.
Verdeel de pannenkoekjes over borden en schep hierop de compote en wat ricotta. Bestrooi met zoete dukkah en serveer.
Voedingswaarde:
calorieën: 870kcal
|
eiwit: 14g
|
vet: 50g
|
koolhydraten: 88g
auteur: delicious.
* Of neem in plaats van de suiker 4 el agave- of ahornsiroop + 1 el extra.recepten Yoni Kalfus fotografie Ben Dearnley styling Vivien Walsh