In het land van oorsprong Tunesië een klassieker en hier nu een trend, waarop talloze variaties mogelijk zijn. Zoals deze met venkel en gekonfijte citroen.Er zijn nog meer recepten voor zachte eitjes. Cocottes bijvoorbeeld!
totale tijd45minuten
ingrediënten
1venkelknol
milde olijfolie + wat extra vergine olijfolievoor erover
1teentjeknoflook,in dunne plakjes
300gtrostomaatjes
½gekonfijte citroen
4eenden- of calicut- (kalkoen) of extra large (XL) kippeneieren
½bosje munt
1elsumak
instructies
Snijd de venkel in dikke plakken en halveer ze. Verhit in een grote koekenpan (of gebruik 2 kleintjewat milde olijfolie en bak de venkel in 8-10 min. rondom goudbruin op middelhoog vuur. Voeg na 5 min. de knoflook toe. Voeg na weer 5 min. de trostomaatjes toe en bak alles nog 5 min. en schep af en toe om.
Snijd intussen de schil van de gekonfijte citroen heel fijn (gebruik het vruchtvlees voor een saus of dressing) en roer door het venkelmengsel.
Breek nu de eieren boven de pan en laat op laag vuur stollen in 10-15 min. (afhankelijk van de grootte van je eieren). Leg evt. een grote deksel op de pan, zodat de bovenwarmte iets hoger wordt.
Pluk intussen de blaadjes munt en snijd in ragfijne reepjes. Bestrooi de shakshuka rijkelijk met sumak en munt. Besprenkel met wat olijfolie en zout. Lekker met knapperig brood.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
Recepten: Merijn Tol. Fotografie: Eric van Lokven. Syling: Cyn Ferdinandus. Bereiding: Jacqueline Pietrowski. Bewerking: Trudelies Schouten