Op een kille dag is zo’n kruidige, ‘pot roasted’ savooiekool echt heerlijk! Gestoofd als draadjesvlees, met laurier, spekjes en fijngesneden bleekselderij en wortel. Extra lekker met een flinke schep fluweelzachte aardappel-pastinaakpuree erbij. Liever een vega versie? Voeg dan gehakte kastanjes toe i.p.v. het rookspek.
1stengel bleekselderij + de blaadjes voor garnering
2worteltjes,in plakjes
10takjes verse tijm
3laurierblaadjes,verse
300mlwitte wijn,semi-zoet
puree
500gkruimige aardappels,geschild
500gpastinaak,geschild
150mlmelk,verwarmd
instructies
Verwijder de harde buitenste bladeren van de savooiekool en snijd hem in vieren. Verhit de olie in een ruime pan met een dikke bodem. Braad de koolparten goudbruin aan beide kanten. Neem de kool uit de pan.
Voeg 3 el boter toe aan het braadvet in de pan en bak hierin de uien 5 min. zachtjes zonder ze te kleuren.
Voeg de spekjes en bleekselderij toe en bak zachtjes mee totdat de spekjes goudbruin zijn. Voeg de worteltjes, tijm en laurier toe. Leg de kool terug tussen de groente. Schenk de wijn erbij, doe de deksel op de pan en stoof de kool in 40 min. zachtjes gaar. Voeg eventueel nog wat water of bouillon toe als er teveel vocht verdampt.
Kook intussen voor de puree de aardappels en pastinaak in een laagje water met zout afgedekt zachtjes gaar. Giet het kookvocht af. Stamp de aardappels met de pastinaak fijn. Voeg de melk en 2 el boter toe en roer goed tot luchtige puree. Breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de puree over de borden, schep de savooiekool en de rest van de groenten en groentejus ernaast. Hak de gele bleekselderijblaadjes grof en strooi eroverheen.
Voedingswaarde:
calorieën: 600kcal
|
eiwit: 13g
|
vet: 35g
|
koolhydraten: 45g
auteur: delicious.
recept Yolanda van der Jagt fotografie Eric van Lokven styling Cyn Ferdinandus bereiding Victor de Launay