Zelf spareribs maken is natuurlijk het allerlekkerst! En.. als we spareribs eten is bestek verboden! Dit supermalse vlees met rokerig-zoete korst eet je met je handen. Maak ook eens deze Spaanse spareribs!
voorbereiding50 minutesminutes
kooktijd4 hourshours15 minutesminutes
totale tijd5 hourshours5 minutesminutes
ingrediënten
35ggemalen komijn
35ggerookt paprikapoederpimentón
35gknoflookpoeder
15gmosterdpoeder
15ggrof gemalen zwarte peperkorrels
1½tlcayennepeper
25gzoutvlokken
100gbruine basterdsuiker
2stukken spareribs van elk 1 kg
200gAmerikaanse mosterd*
4elappelciderazijn
5elvloeibare honing
100gboterin blokjes
appel-honingsaus
3elextra vergine olijfolie
5appelsgranny smith, geschild, uitgeboord en in stukjes van 2 cm
2cmgemberwortelfijngesneden
2rode chilipepersin dunne ringetjes
1rode uifijngesneden
3tenenknoflookfijngesneden
1tlvenkelzaad
½tlgemberpoeder
20ggemalen espressokoffie
250mlwitte balsamico-azijn
375mlvloeibare honing
instructies
Verwarm de oven voor op 150°
Vet 2 grote bakplaten in en bekleed met bakpapier.
Meng in een kom de komijn, het paprika-, knoflook- en mosterdpoeder, de zwarte peper, cayennepeper, zoutvlokken en 45 g van de bruine suiker. Trek eventueel huishoudhandschoenen aan en leg de ribstukken op de geprepareerde bakplaten. Wrijf ze met je handen in met de mosterd. Breng hierop het specerijenmengsel aan, zodat de ribstukken goed bedekt zijn.
Meng in een kom de azijn met 4 el water. Bak de spareribs 1½ uur in het midden van de oven, tot het specerijenmengsel een mooi korstje vormt; kwast ze tussendoor om de 30 min. in met het azijnmengsel.
Bestrijk de spareribs met de honing en bestrooi ze met de rest van de bruine suiker. Leg een ribstuk op een stuk aluminiumfolie dat tweemaal zo groot is als het vlees en verdeel de helft van de boterblokjes over het vlees. Vouw de folie eromheen en leg op een bakplaat. Herhaal met het andere ribstuk en de rest van de boterblokjes. Bak ze nog ± 2 uur en 45 min. in de oven tot ze heel mals zijn.
Verhit intussen de olie voor de saus in een steelpan met dikke bodem op matig vuur. Stoof hierin de appelblokjes met de gemberwortel, chilipeperringetjes, ui, knoflook, het venkelzaad, gemberpoeder en 1 tl grof gemalen peper ± 5 min. onder af en toe omscheppen tot de ui glazig is maar nog niet kleurt. Voeg de koffie, balsamico-azijn en 125 ml van de honing toe, draai het vuur hoog en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat onder af en toe roeren inkoken tot de helft in ± 20 min. Neem van het vuur. Pureer met de staafmixer. Roer de rest van de honing erdoor.
Maak de barbecue aan of verhit een grill- pan op hoog vuur. Neem de spareribs uit de folie. Roer de uitgelopen jus door de saus en bestrijk de spareribs met saus. Gril ze ± 10 min. tot ze smeuïg zijn en lichte schroeiplekjes krijgen. Keer ze regelmatig en bestrijk ze met saus. Neem van het vuur. Verdeel in ribbetjes en serveer op een schaal. Geef de rest van de saus erbij.
Voedingswaarde:
calorieën: 875kcal
|
eiwit: 40g
|
vet: 44g
|
koolhydraten: 76g
auteur: delicious.
* Amerikaanse mosterd is een milde, gele mosterd. Te koop bij ruim gesorteerde supermarkten.Recepten en bereiding: Shannon Bennett. Fotografie: Mark Roper. Styling: Deborah Kaloper. Bewerking: Dosia Brewer.