Zodra het buiten iets kouder wordt, krijgen wij ontzettende zin in stoofpeertjes! Voor sommige lekkernijen moét je gewoon een goed basisrecept hebben. Je weet wel, zoals die van je oma. Dit is die van ons voor stoofpeertjes.
voorbereiding30 minutesminutes
kooktijd1 hourhour
totale tijd1 hourhour30 minutesminutes
ingrediënten
1kgstoofpeertjes
1flesje ongezoete rode bessensap*
naar keuze 150-250 g rietsuiker
pijpje kaneelgebroken
stukjebiocitroenschil
instructies
Schil de peertjes rondom schoon, evt. kun je het steeltje* laten zitten. Als je hele peertjes mooi vindt, snijd je met een scherp mesje het kroontje onderop het peertje weg. Of snijd de peertjes in kwarten en verwijder het klokhuis.
Verwarm in een ruime pan de bessensap, suiker, kaneel en het stukje citroenschil en laat de suiker oplossen. Leg de peertjes in de pan en giet er zoveel kokend water op dat ze bijna onderstaan. Laat de peertjes op laagste vuur afgedekt 3 uur stoven. Ze mogen niet koken. Zet evt. een vlamverdeler onder de pan als het te hard gaat. Je kunt ze ook langer stoven, dan worden de peertjes nog roder, maar ook zachter.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
* Of gebruik i.p.v. rode bessensap het sap van 1 citroen. Met een scherp mesje kun je de steeltjes bijschaven, zodat ze mooi blank worden. Voor een nog vollere smaak kun je i.p.v. water rode of witte wijn toevoegen. Voeg dit koud toe en verwarm opnieuw.Recept: Trudelies Schouten. Fotografie: iStock