Lekker gekruide gehaktballetjes gaan er altijd wel in, bij iedereen! Dit is een recept uit de Balkan. Geef er dille-aardappeltjes bij, frisse groene sla met augurkjes en een stevige schep yoghurt met oregano. Extra lekker - en ook iets steviger - worden de gehaktballetjes als je ze van tevoren rolt en een tijdje in de koelkast bewaart.Vegetariër aan tafel? Dan maak je natuurlijk ook vega balletjes!
kooktijd30 minutesminutes
ingrediënten
1kgvastkokende aardappelsschoongeboend en in stukken
500ggemengd gehakt
4tloreganogedroogde
1ei,hardgekookt en fijngesneden
1elpaprikapoeder(mild)
3-4elpaneermeel
3tenenknoflook
3uien
8elolijfolie
8augurkenzoetzuur, in plakjes
½bosje dille,fijngesneden
150gGriekse yoghurt
4kropjeslittle gem,in reepjes
instructies
Kook de aardappels in 15 min. gaar. Pers de knoflooktenen uit. Rasp 1 ui fijn, snijd de andere 2 uien in ringen. Meng het gehakt met 3 tl oregano, het ei, paprikapoeder, paneermeel, de helft van de knoflook en geraspte ui. Voeg naar smaak zout en peper toe. Vorm met vochtige handen 8 gehaktrolletjes. Maak de gehaktrolletjes evt. van tevoren en bewaar ze een tijdje in de koelkast, dan worden ze wat steviger.
Verhit in een koekenpan 2 el olijfolie. Bak de gehaktrolletjes in 10 min. bruin en gaar. Klop een dressing van 3 el augurkennat, 4 el olijfolie, de rest van de knoflook, zout en peper. Maak de sla ermee aan.
Giet de aardappels af en meng met de laatste 2 el olijfolie, de dille en zout naar smaak. Verdeel de gehaktrolletjes met de sla, augurken en dikke aardappels over 4 borden. Schep de yoghurt erbij. Maak af met de uiringen en bestrooi met de rest van de oregano.