1½kglicht kruimige aardappelsbijv. desirée, geschild en in stukken van 3 cm
150gcheddargrof geraspt
100mllauwwarme melk
20gboterin blokjes
3middelgrote auberginesin lange plakken van ½ cm dik
peterseliecress of andere cressvoor erover
ook nodig
grote ovenschaalinh. 2 l, ingevet)
instructies
Verhit 60 ml van de olie in een steelpan met dikke bodem op matig tot hoog vuur. Bak hierin de ui met de knoflook, bleekselderij en wortel 4-5 min. onder af en toe omscheppen. Voeg de harissa en linzen toe en schep de linzen 2-3 min. door het mengsel. Voeg de tomaat, oregano en 750 ml water toe. Breng aan de kook, draai het vuur laag en kook de linzen met het deksel schuin op de pan in ± 1 uur gaar. Voeg zo nodig tussentijds extra water toe als het mengsel te dik wordt.
Zet intussen de aardappels met een laagje koud water op in een grote pan en kook ze afgedekt in ± 15 min. gaar. Giet ze af en stamp ze in de pan fijn. Meng er de kaas, melk en boter door, zodat je een gladde puree krijgt.
Verhit intussen de rest van de olie in een koekenpan op matig tot hoog vuur. Bak hierin de plakken aubergine in delen 3-4 min. per kant tot ze gaar en goudbruin zijn (gebruik evt. wat meer olijfolie). Laat de aubergineplakken uitlekken op keukenpapier.
Verwarm de oven voor op 200°Verdeel eenderde van de aubergines over de ingevette ovenschaal en schep de helft van het linzenmengsel erop. Breng nog een laag aubergines aan en schep hierop de rest van de linzen. Dek af met de rest van de aubergines en verdeel de aardappelpuree erover. Strijk de puree een beetje glad met de bolle kant van een lepel.
Zet de moussaka 45-50 min. in de oven tot hij door en door heet is en goudbruin kleurt. Bestrooi met peterseliecress en serveer.