Als je een lekkere kip hebt geroosterd, kun je van de botten heel gemakkelijk een geurige bouillon trekken. Met kaneel, saffraan, gember en steranijs geef je de kerstkippenbouillon heerlijke kerstgeuren en -smaken.
voorbereiding3 hourshours30 minutesminutes
kooktijd10 minutesminutes
Oven25 minutesminutes
totale tijd4 hourshours5 minutesminutes
ingrediënten
1kerstkip± 1,6 kilo, het karkas
2literwater
2rode uienongepeld en doormidden gesneden
3tenenknoflook
2stengels bleekselderijin stukken
1grote wortelin stukken
1bosje peterselie + extra om te garneren
1bosje lente-ui
2kaneelstokjes
stukjegember van ± 5 cm, in plakken
1stukssteranijs
± 10 saffraandraadjes
2tlkomijnzaad
10zwarte peperkorrels
1bio citroenzeste + citroenplakjes om te serveren
zout naar smaak
instructies
Verwarm de oven voor op 180°C. Verdeel de botten van de kerstkip over een bakplaat en rooster ze in ± 25 min. bruin. Doe ze in een grote soeppan en voeg alle andere ingrediënten behalve het zout toe.
Breng aan de kook en laat op heel laag vuur ± 3½ uur trekken.
Zeef de bouillon door een fijne zeef. Laat het onderste, troebele gedeelte in de pan.
Breng op smaak met peper en zout. Leg een plakje citroen onder in een kopje en schenk er wat bouillon op. Garneer eventueel met wat platte peterselie.