aantal 6 |
lunchgerecht, voorgerecht |
weekend |
|
Ui krijgt meestal een bescheiden bijrol in gerechten, maar in dit groenterecept voor een uiencakes wat Kirsten Eckhart uien juist schitteren. ‘Zonder uien zou ik niet kunnen koken’.
kooktijd30 minutesminutes
Oven1 hourhour20 minutesminutes
totale tijd1 hourhour50 minutesminutes
ingrediënten
250gzelfrijzend bakmeelgezeefd + extra voor de brie
3eierenlosgeklopt
125mlkarnemelk
basilicumgrote bos, ± 40 blaadjes
50gbotergesmolten
150guienfijngesneden
2teentjesknoflookgeperst
175gboerenbrierijp, brie de Meaux*
mangochutney voor erbij.
ook nodig:patévorm of cakevorm van 1¼ l inhoud, ingevet en met bakpapier bekleed.
instructies
Verwarm de oven voor op 220°C.
Meng het bakmeel goed met de eieren en 50 ml van de karnemelk tot een dikmengsel. Roer de rest van de karnemelk erdoor. Snijd de helft van de basilicumblaadjes heel fijn en voeg met de iets afgekoelde boter, uien en knoflook toe en meng goed. Breng op smaak met zout en peper. Het moet een dik schepbaar beslag zijn.
Bestuif de plakjes brie met wat bakmeel en klop het teveel eraf.
Schep de helft van het beslag in de vorm, strijk glad en beleg met de plakjes brie. Verdeel de basilicumblaadjes erover en schep de rest van het beslag erop. Strijk glad. Bak de cake 70-80 min. in het midden van de oven en temper na 10 min. de temperatuur naar 180°C. Een satéprikker die je er in het midden insteekt, moet er droog uitkomen. Stort de uiencake voorzichtig op een rooster en laat iets afkoelen.
Serveer de uiencake warm, in plakjes en geef er wat chutney bij.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
* Boerenbrie of brie de Meaux is een beschermde soortnaam en wordt van rauwe melk gemaakt.Recepten: Kirsten Eckhart. Fotografie: Eric van Lokven. Styling: Jet Krings