Leonardo Pacenti van restaurant Toscanini: ‘Deze torta di pere e mandorle is boerig lekker!’
voorbereiding1 hourhour15 minutesminutes
kooktijd45 minutesminutes
Oven1 hourhour15 minutesminutes
totale tijd2 hourshours
ingrediënten
100gboterzachte, + extra voor het invetten
4grote peren
sap1citroen
1ei + 1 losgeklopte eidooier
100gkristalsuiker
100gamandelmeel
pasta frolla (boterdeeg)
100gbloem
50gboterijskoud, in blokjes
40gsuiker
1ei
rasp1citroen
instructies
Maak eerst de pasta frolla. Doe de bloem, boter, suiker en wat zout in een kom. Wrijf de boter met je vingertoppen door de bloem tot een kruimelig mengsel ontstaat. Voeg het ei en de geraspte citroenschil toe. Kneed het mengsel snel op een met bloem bestrooid werkvlak tot een soepel mengsel. Je kunt het deeg ook in de keukenmachine maken. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minstens 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180ºC. Vet een taartvorm van 24 Ø in met boter en bestrooi licht met bloem. Rol het deeg uit tot een dikte van ½ cm en bekleed de vorm ermee. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Leg een vel bakpapier op de deegbodem en bedek dit met keramische korrels of oude bonen. Bak de deegbodem 25 min. in de oven.
Schil intussen de peren en snijd in partjes. Giet het citroensap erover en laat een ½ uur staan. Haal de taartbodem uit de oven. Verwijder het bakpapier met de vulling. Bestrijk de bodem met de eidooier en bak nog 5 min.
Schakel de oven terug naar 160ºC. Klop de boter met de suiker in de keukenmachine. Voeg het ei toe en klop het er goed door. Voeg het amandelmeel toe en meng het erdoor. Schik de peren in een waaiervorm over de taartbodem en verdeel het amandelmengsel erover. Bak de peren-amandeltaart 40-45 min. of tot ze goudbruin is.
Voedingswaarde:
|
|
|
auteur: delicious.
Fotografie: Harold Pereira. Styling: Cyn Ferdinandus. Recept & bereiding: Leonardo Pacenti – Toscanini, Lindengracht 75, Amsterdam