aantal 6 |
hoofdgerecht, ovengerecht |
weekend |
italiaans |
Traditionele ossobuco wordt meestal in een tomatensaus bereid. Onze versie heeft een saus met verjus of witte wijn en venkel. Eventuele restjes vlees kun je in flinters uiteentrekken en samen met de groenten en een beetje extra vergine olijfolie verwarmen in een pan met dikke bodem. Eet deze saus met gekookte pasta, bijvoorbeeld penne of fusili.
kooktijd35 minutesminutes
Oven6 hourshours
totale tijd6 hourshours35 minutesminutes
ingrediënten
12stukken kalfsschenkeltotaal ± 1,8 kg
2elolijfolie
3venkelbollentotaal + 450 g, in dikke plakken (houd het groen apart)
3tenenknoflookin dunne plakjes
2½eltomatenpuree
1flink plukjesaffraandraadjes
250mlverjus* of witte wijn
500mlkippenbouilon
2takjessalievers
gnocchigekookt, omgeschept met boter, voor erbij
instructies
Verwarm de oven voor op 110ºC.
Bestrooi het vlees met zout en peper. Verhit 1 el olijfolie in een grote ovenvaste braadpan op middelhoog vuur. Braad het vlees in 2 delen 2 min. aan elke kant, of tot het lichtbruin is. Voeg voor het tweede deel indien nodig wat olijfolie toe. Schep de schenkels op een bord.
Verhit de rest van de olijfolie in dezelfde pan op matig vuur. Roerbak de venkel en de knoflook 5 min. Voeg de tomatenpuree en saffraan toe en roer 30 sec. Schenk de verjus of wijn erbij en roer 1 min. Voeg het vlees, de bouillon en salie toe. Stoof de ossobuco afgedekt 6 uur in de oven, of tot het vlees heel mals is. Bestrooi met het venkelgroen en zout en peper naar smaak en serveer met de gnocchi.
*Verjus is een smaakmaker op basis van ongerijpte druiven, te koop bij delicatessenzaken.