Maak de chili con carne met gehaktballetjes een dag eerder en bewaar afgedekt in de koelkast. Maak de tortillachips ook een dag eerder en bewaar ze in een goed afgesloten trommel. Je kunt de tortillachips ook kant-en-klaar kopen.
400gbonen uit blik,afgespoeld en uitgelekt (bijv. zwarte bonen of kidneybonen)
120ggeraspte kaas,bijv. mozzarella en gruyère
zure room,voor erbij
paprika-tortillachips
6maïstortillas,in driehoekjes
1tlgerookte-paprikapoeder
instructies
Doe het gehakt in een kom en maak het aan met de ui, het ei, broodkruim, de korianderworteltjes en -steeltjes, de helft van de specerijen en wat zout en peper. Draai er met licht vochtige handen gehaktballetjes ter grootte van ruim 2 opgehoopte eetlepels van en laat 20 min. opstijven in de koelkast.
Verhit 2 el olie in een grote koekenpan op hoog vuur. Bak de gehaktballetjes, eventueel in porties, in 2-4 min. rondom goudbruin.
Verhit de rest van de olie in een grote (braad)pan op hoog vuur en roerbak de groenten 10-12 min. Voeg de chipotles, knoflook en de rest van de specerijen toe en bak de groenten nog 1-2 min. tot de aroma’s vrijkomen.
Draai het vuur hoog, voeg het bier toe en laat met de helft inkoken. Voeg de gehaktballetjes, tomatenblokjes, bonen en driekwart (bonen)blikje water toe. Breng aan de kook en draai het vuur laag. Stoof de chili onder af en toe roeren ± 30 min. tot hij heel dik is en de gehaktballetjes gaar zijn. Breng op smaak met zout en peper.
Verwarm intussen de oven voor op 180°C.
Leg de tortilladriehoekjes naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat, kwast ze licht in met olie en bestrooi ze met paprikapoeder. Bak ze 8 min., keer ze en bak ze nog ± 4 min. tot ze goudgeel en knapperig zijn. Neem uit de oven.
Schakel de ovengrill aan.
Verdeel de chili over 4 ovenvaste kommen en bestrooi met de geraspte kaas.
Gril ± 10 min. tot de kaas gesmolten en goudgeel is. Serveer met de tortillachips en zure room.