Stevige soep van aardappel en prei die je pit geeft met chilivlokken, knoflook en Parmezaanse kaas. Want juist in het najaar krijg je vanzelf meer zin in steviger eten. Lekker voor erbij: breekbrood met bier, kaas en spek
kooktijd1 hourhour
totale tijd1 hourhour
ingrediënten
4elextra vergine olijfolie
50gboter
1ui,fijngesneden
2preienalleen het witte deel, in dunne ringen
2tenenknoflook,geperst
½tl chilivlokken
½bosje salie,blaadjes fijngesneden + extra salieblaadjes voor erbij
700gdésirée-aardappels,in stukken + 1 extra aardappel, in flinterdunne schijfjes geschaafd
1,25lkippenbouillon
1Parmezaanse-kaaskorst + fijngeraspte Parmezaanse kaas om mee te bestrooien
olie,om in te frituren
4elcrème fraîche
zuurdesemtoast,voor erbij
instructies
Verhit de olie met de boter in een grote steelpan op laag vuur. Bak de ui en de preien met wat zout 10-15 min. onder af en toe omscheppen. Voeg de knoflook, chilivlokken en salie toe en schep ze nog ± 5 min. om tot de aroma’s vrijkomen. Voeg de stukken aardappel toe en schep ze 2 min. om.
Voeg de bouillon en de kaaskorst toe en breng hem aan de kook. Laat de soep ± 40 min. trekken tot de aard- appels helemaal gaar en zacht zijn. Neem de soep van het vuur en haal de kaaskorst eruit. Pureer de soep glad en breng op smaak met zout en peper. Houd de soep warm op laag vuur.
Vul een (frituur)pan voor de helft met olie en verhit die tot 180°C of tot een blokje brood hierin in 30 sec. goud- bruin kleurt. Frituur de dunne aardappelschijfjes hierin in 2-3 min. tot goudbruine, knapperige chips. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Frituur de salieblaadjes in 30 sec. knisperig.
Verdeel de soep over kommen en voeg wat crème fraîche, chips, geraspte Parmezaanse kaas en gefrituurde salieblaadjes toe. Serveer met de zuurdesemtoast.
Voedingswaarde:
calorieën: 590kcal
|
eiwit: 12g
|
vet: 38g
|
koolhydraten: 46g
auteur: delicious.
RECEPT: HELENA MOURSELLAS | FOTOGRAFIE: WILLIAM MEPPEM | STYLING: KIRSTEN JENKINS.