Traditioneel worden deze Joodse aardappelkoekjes geserveerd bij het Chanoeka-feest in december, maar ze zijn té lekker om maar één keer per jaar te eten. Omdat je latkes in een handomdraai hebt gemaakt, zijn het handige hapjes voor gasten. Tip: Zorg ervoor dat je alle vocht uit de groente knijpt met een theedoek. Zo bak je de krokantste koekjes.
kooktijd40 minutesminutes
totale tijd40 minutesminutes
Kookgerei
extra nodig: kaasdoek of een schone keukendoek, keukenpapier
ingrediënten
1kleine ui,grof geraspt
2kleine vastkokende aardappels,grof geraspt
1kleine zoete aardappel,grof geraspt
1ei,losgeklopt
35gbloem
2elfijngesneden platte peterselieblaadjes,plus extra voor serveren
1eltijmblaadjes
zonnebloemolie,om in te frituren
250gverse roomkaas,losgeroerd
100gzure room
200ggerookte zalm
2tlmaanzaadjes
partjes citroen,voor serveren
instructies
Meng de ui, aardappel, zoete aardappel in een vergiet bekleed met kaasdoek of keukendoek en zet in de gootsteen. Laat 5 min. staan en druk er dan het uitlopende sap goed uit. Doe het mengsel in een kom en voeg het ei, bloem, peterselie, tijm en ½ tl zout toe en roer alles goed doorelkaar.
Neem steeds 1½ el van het mengsel en vorm er 20 koekjes van. Druk er weer het uitkomende vocht zoveel mogelijk uit.
Verhit een laagje olie in een antiaanbakpan op middelhoog vuur. Bak de latkes in porties, af en toe kerend, 4 min. of tot ze goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Klop intussen de roomkaas en de zure room door elkaar tot alles is gemengd. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de latkes gegarneerd met het roomkaasmengsel, gerookte zalm en bestrooi met maanzaad en peterselieblaadjes. Geef er de citroenpartjes bij.